Home / Regelgeving / Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Het Verenigd Koninkrijk versoepelt binnenkort de reisvoorschriften voor een selectie van Europese naties, waaronder Nederland. Reizigers hoeven dan aan weerszijden niet meer twee weken in quarantaine.

Hoewel een begindatum nog niet vaststaat, is volgens Britse media 6 juli het meest waarschijnlijk. Er zal dan een begin worden gemaakt met zogenaamde luchtbruggen (air bridges) waarbij tussen de UK en afzonderlijke landen luchtverkeer is toegestaan, zonder quarantaine-plicht.

Sinds 8 juni moet iedereen die naar de UK gaat na aankomst twee weken in zelf-isolatie. Alleen reizigers uit Ierland en speciale beroepsgroepen, onder wie diplomaten en medisch personeel, zijn ervan uitgezonderd. De Britse regering heeft nu een lijst opgesteld met vijftien landen waar de corona-situatie niet meer zo ernstig is. Behalve Nederland gaat het in elk geval om Frankrijk, Spanje, Italië, België en Duitsland.

Rood, oranje, groen
De Britten zullen, een drie-kleurensysteem hanteren voor landen: groen betekent volkomen veilig mom te reizen, rood is: onveilig en oranje zit er tussenin. Omdat nergens in Europa corona volledig onder controle is gebracht zijn er geen ‘groene’ landen, maar de groep van vijftien gaat door voor ‘oranje’ en dat is goed genoeg, vindt de regering in Londen, om de quarantaine op te schorten.

Passagiers dienen straks na aankomst in de UK nog wel details door te geven waar ze zullen verblijven om hen, mocht er onverhoopt toch sprake zijn van corona-besmetting, te traceren.

De situatie wordt van dag tot dag bekeken. Een verergering in een bepaald land kan ertoe leiden dat de code verandert in rood, terwijl landen die nu nog in de ‘rode groep’ zitten mogelijk ‘oranje’ kunnen worden.

In de UK, een van de zwaarste door corona getroffen landen, is de situatie ook fluïde. Zo is de stad Leicester, in het midden van midden van Engeland, sinds deze week weer in volledige lockdown na een opleving van het virus.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…