Home / Regelgeving / Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Het Verenigd Koninkrijk versoepelt binnenkort de reisvoorschriften voor een selectie van Europese naties, waaronder Nederland. Reizigers hoeven dan aan weerszijden niet meer twee weken in quarantaine.

Hoewel een begindatum nog niet vaststaat, is volgens Britse media 6 juli het meest waarschijnlijk. Er zal dan een begin worden gemaakt met zogenaamde luchtbruggen (air bridges) waarbij tussen de UK en afzonderlijke landen luchtverkeer is toegestaan, zonder quarantaine-plicht.

Sinds 8 juni moet iedereen die naar de UK gaat na aankomst twee weken in zelf-isolatie. Alleen reizigers uit Ierland en speciale beroepsgroepen, onder wie diplomaten en medisch personeel, zijn ervan uitgezonderd. De Britse regering heeft nu een lijst opgesteld met vijftien landen waar de corona-situatie niet meer zo ernstig is. Behalve Nederland gaat het in elk geval om Frankrijk, Spanje, Italië, België en Duitsland.

Rood, oranje, groen
De Britten zullen, een drie-kleurensysteem hanteren voor landen: groen betekent volkomen veilig mom te reizen, rood is: onveilig en oranje zit er tussenin. Omdat nergens in Europa corona volledig onder controle is gebracht zijn er geen ‘groene’ landen, maar de groep van vijftien gaat door voor ‘oranje’ en dat is goed genoeg, vindt de regering in Londen, om de quarantaine op te schorten.

Passagiers dienen straks na aankomst in de UK nog wel details door te geven waar ze zullen verblijven om hen, mocht er onverhoopt toch sprake zijn van corona-besmetting, te traceren.

De situatie wordt van dag tot dag bekeken. Een verergering in een bepaald land kan ertoe leiden dat de code verandert in rood, terwijl landen die nu nog in de ‘rode groep’ zitten mogelijk ‘oranje’ kunnen worden.

In de UK, een van de zwaarste door corona getroffen landen, is de situatie ook fluïde. Zo is de stad Leicester, in het midden van midden van Engeland, sinds deze week weer in volledige lockdown na een opleving van het virus.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…