Home / Regelgeving / Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Einde quarantaine op reizen tussen de UK en Nederland

Het Verenigd Koninkrijk versoepelt binnenkort de reisvoorschriften voor een selectie van Europese naties, waaronder Nederland. Reizigers hoeven dan aan weerszijden niet meer twee weken in quarantaine.

Hoewel een begindatum nog niet vaststaat, is volgens Britse media 6 juli het meest waarschijnlijk. Er zal dan een begin worden gemaakt met zogenaamde luchtbruggen (air bridges) waarbij tussen de UK en afzonderlijke landen luchtverkeer is toegestaan, zonder quarantaine-plicht.

Sinds 8 juni moet iedereen die naar de UK gaat na aankomst twee weken in zelf-isolatie. Alleen reizigers uit Ierland en speciale beroepsgroepen, onder wie diplomaten en medisch personeel, zijn ervan uitgezonderd. De Britse regering heeft nu een lijst opgesteld met vijftien landen waar de corona-situatie niet meer zo ernstig is. Behalve Nederland gaat het in elk geval om Frankrijk, Spanje, Italië, België en Duitsland.

Rood, oranje, groen
De Britten zullen, een drie-kleurensysteem hanteren voor landen: groen betekent volkomen veilig mom te reizen, rood is: onveilig en oranje zit er tussenin. Omdat nergens in Europa corona volledig onder controle is gebracht zijn er geen ‘groene’ landen, maar de groep van vijftien gaat door voor ‘oranje’ en dat is goed genoeg, vindt de regering in Londen, om de quarantaine op te schorten.

Passagiers dienen straks na aankomst in de UK nog wel details door te geven waar ze zullen verblijven om hen, mocht er onverhoopt toch sprake zijn van corona-besmetting, te traceren.

De situatie wordt van dag tot dag bekeken. Een verergering in een bepaald land kan ertoe leiden dat de code verandert in rood, terwijl landen die nu nog in de ‘rode groep’ zitten mogelijk ‘oranje’ kunnen worden.

In de UK, een van de zwaarste door corona getroffen landen, is de situatie ook fluïde. Zo is de stad Leicester, in het midden van midden van Engeland, sinds deze week weer in volledige lockdown na een opleving van het virus.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…