Home / Regelgeving / Compensatieplicht bij staking

Compensatieplicht bij staking

Compensatieplicht bij staking

Nederlandse rechters oordelen over het algemeen dat een van te voren aangekondigde staking van eigen personeel bij een luchtvaartmaatschappij níet neerkomt op overmacht aan de kant van de airline. Passagiers hebben in dat geval recht hebben op financiële compensatie als hun vlucht vertraging oploopt Dat blijkt uit een inventarisatie door FlightClaim.

Een staking bij een luchtvaartmaatschappij die van te voren bekend is gemaakt, ligt binnen de invloedssfeer van het bedrijf, oordelen magistraten doorgaans. Bij CAO-onderhandelingen bij voorbeeld heeft de airline altijd de keus tussen tegemoetkomendheid en het doelbewust hard spelen, waardoor het op een staking kan aankomen als de onderhandelingen mislukken, stelt FlightClaim.

“Een onaangekondigde, zogenoemde ‘wilde’ staking levert in de ogen van de Nederlandse rechter wel overmacht op; de desbetreffende luchtvaartmaatschappij hoeft dan geen compensatie te betalen. Hetzelfde is van toepassing stakingen door niet-eigen personeel, bijvoorbeeld luchtverkeersleiding of bagage-afhandelaars,” aldus FlightClaim.

De organisatie dient claims in bij airlines namens consumenten, na vertraging of annulering van een vlucht. FlightClaim werkt op no cure-no-paybasis: bij een succesvolle claim rekent FlightClaim 25 procent van het ontvangen bedrag als kosten. Voor klanten met een rechtsbijstandverzekering bij het moederbedrijf ARAG is de service gratis.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…