Home / Regelgeving / Nu code rood voor Nederland 

Nu code rood voor Nederland 

Nu code rood voor Nederland 

Het ‘Europese RIVM’ heeft Nederland, zoals verwacht, code rood gegeven om het grote aantal nieuwe coronagevallen. Andere landen kunnen nu met strengere toegangsregels komen en zelfs de grenzen sluiten, maar dit hoeft niet: de kleurcode is niet bindend.

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) is een agentschap van de Europese Unie, gericht op het waarnemen en bestrijden van infectieziektes. ECDC is het Europese pendant van het RIVM en werkt regelmatig de kleurenkaart van de EU bij, op basis van het aantal positieve tests. Nederland is sinds enkele weken een van de landen waar het aantal corona-gevallen het snelst zijn opgelopen. Alleen Spanje,  Cyprus, Luxemburg en Malta hebben momenteel ook code rood. Veel landen in het midden, oosten en noorden van Europa hebben code groen: weinig nieuwe besmettingen.

Twee soorten kleurencodes
De kleurencodes van ECDC hebben een andere strekking dan die van het RIVM en de Rijksoverheid. Vanuit Nederlands perspectief hebben alle andere landen een kleur, waar een reisadvies en regels aan zijn gekoppeld. De vier kleuren bestaan al jaren en hadden voorafgaande aan corona vooral betrekking op fysieke veiligheid, met oorlogen en misdaad als grootste gevaren.

Sinds de komst van de pandemie geven de kleurcodes evenwel hoofdzakelijk aan hoe de omstandigheden in het desbetreffende land zijn met betrekking tot corona. Groen betekent: veilig om te reizen; geel is: reizen kan met de nodige voorzichtigheid; oranje: alleen noodzakelijke reizen en rood: ‘beslist niet reizen.’ Voor de laatste twee codes geldt bovendien dat de overheid handhaaft: wie uit een oranje of rood gebied terugkeert moet in Nederland in quarantaine en op overtreding van deze bepaling staat een boete.

Nu de kleurenstaal van ECDC. Deze begint op groen en eindigt via oranje in rood en donkerrood (zie bijgaande kaart), afhankelijk van het aantal recente besmettingen. De Rijksoverheid interpreteert dit als volgt: “De ECDC-kaart is geen officieel reisadvies. En een kleurcode is niet bindend. Een EU-land mag zelf zijn regels bepalen. Mogelijk moet u verplicht in quarantaine. Of u kunt het land zelfs niet inreizen.”

De ANVR zei vorige week zich ‘grote zorgen’ te maken over de toen nog dreigende code rood voor Nederland. De net weer oplevende  reisbranche kan op deze manier nieuwe klappen oplopen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…