Home / Regelgeving / China wil mondiale QR-code

China wil mondiale QR-code

China wil mondiale QR-code

De Chinese president Xi Jinping heeft zich op de G20-top voorstander getoond van een app met een QR-code, voor elke wereldburger die op reis wil. China kent dit systeem al sinds de lente.

“China stelt een wereldwijd mechanisme voor met internationaal geaccepteerde QR-codes  en  wederzijdse erkenning van gezondheidsverklaringen gebaseerd op de nucleïnezuur-test. We hopen dat landen hierbij aan willen sluiten,” aldus Xi Jinping, afgelopen weekeinde tijdens de top van de G20 in Saoedi-Arabië. De Groep van Twintig bestaat uit de landen van de Europese Unie en negentien andere grote staten, waaronder EU-leden Duitsland, Frankrijk en Italië die vanwege hun omvang ieder zelf aan tafel zitten.

Alle Chinezen hebben sinds dit voorjaar een verplichte app met een QR-code (quick response), waarin de eigen gezondheidsstatus en de reisgeschiedenis is opgeslagen. Een groene code betekent: vrij om te reizen, wie in contact is geweest met een corona-patiënt gaat naar ‘oranje’ en wie zelf is besmet wordt ‘rood.’ De data worden behalve op de afzonderlijke smartphones ook opgeslagen op een externe server. Het is een van de vele manieren waarop de communistische regering in Beijing haar eigen burgers wil controleren.

Corona muteerde
De Volksrepubliek heeft de grenzen met de buitenwereld sinds april vrijwel afgesloten voor personenverkeer – cargovluchten gaan wel normaal door. Op die manier zorgt China ervoor dat besmette personen uit andere landen niet binnen kunnen komen.

Volgens sommige epidemiologen is het virus, waarvan vrijwel vaststaat dat het eind 2019 in Wuhan is ontstaan, in China van een minder besmettelijke variant dan elders. Het virus zou op ‘zijn reis’ over de wereld van aard zijn veranderd en bij ‘aankomst’ in onder meer Europa en de Verenigde Staten veel gevaarlijker zijn geworden. Het is Xi er alles aan gelegen om te voorkomen dat het gemuteerde virus terugkeert.

De binnenlandse vliegmarkt in China functioneert al maanden op een niveau vergelijkbaar met dat van 2019, maar het land heeft ook belang bij herstel van internationale vliegreizen. De Volksrepubliek was vóór corona een van de grootste luchtvaartmarkten ter wereld. Xi wil daarom het QR-systeem mondiaal promoten.

Verscheidene landen, waaronder Nederland, hebben de afgelopen maanden corona-apps voor ingezetenen geïntroduceerd, maar anders dan in China is het systeem nergens verplicht en omgeven door een hoge mate van privacy. De kans dat regeringen in democratische landen willen meegaan in Xi’s plannen is dan ook niet erg groot.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…