Home / Regelgeving / China: 144 uur visum-vrij

China: 144 uur visum-vrij

China: 144 uur visum-vrij

China heeft in de regio Shanghai de visumregeling versoepeld. Buitenlandse bezoekers die per vliegtuig aankomen hebben voortaan zes dagen lang (144 uur) geen visum nodig. In veel andere Chinese steden is al enige tijd een 72-uurregeling zonder visum van kracht.

De ‘visa-waiver’ geldt voor inwoners van in totaal 51 landen: alle Europese staten (ook Rusland en Oekraïne), Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada, vier Latijns-Amerikaanse landen en zes in Azië, waaronder Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.

In zeventien andere grote steden van China, waaronder Beijing, Guangzhou, Wuhan en Xiamen is op dit moment een regeling van kracht waarbij reizigers uit de 51 landen een verblijf van drie dagen (72 uur) is toegestaan, zonder van te voren een visum te hoeven aanvragen. China wil met de versoepeling meer bezoekers trekken, zowel zakenreizigers als toeristen. Mogelijk dat het 144-uur-regime later wordt uitgebreid naar andere steden.

Strikte regels
Er zijn wel strikte regels voor de visumvrijstelling. Zo moet de passagier voor vertrek aangeven van de waiver gebruik te willen maken. Op de luchthaven van aankomst is een speciaal loket voor het visumvrije verblijf, waar de bezoeker een stempel krijgt met de toegestane periode. De 72 of 144 uur gaan in op middernacht na de dag van aankomst. Wie dus ’s morgens aankomt heeft nog die hele dag ‘extra’.

Passagiers moeten China ook weer (op tijd) verlaten, via dezelfde luchthaven. Alleen overmacht (ziekte of vluchtvertraging) zijn geldige excuses voor een langer verblijf; wie om andere redenen te laat is, moet alsnog een visum aanvragen en betalen. Ook moeten bezoekers zich officieel melden bij de politie na aankomst. In de praktijk valt deze laatste bepaling wel mee: hotels nemen deze taak op zich. Alleen reizigers die bij particulieren onderdak krijgen, zullen zich zelf bij de autoriteiten moeten melden. Onduidelijk is wat de consequenties zijn indien dit wordt nagelaten.

De kosten van een regulier Chinees visum, te verkrijgen op het consulaat in Den Haag, bedragen momenteel 126 euro. Het visum is een jaar geldig (multiple entry).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…