Home / Regelgeving / China: 144 uur visum-vrij

China: 144 uur visum-vrij

China: 144 uur visum-vrij

China heeft in de regio Shanghai de visumregeling versoepeld. Buitenlandse bezoekers die per vliegtuig aankomen hebben voortaan zes dagen lang (144 uur) geen visum nodig. In veel andere Chinese steden is al enige tijd een 72-uurregeling zonder visum van kracht.

De ‘visa-waiver’ geldt voor inwoners van in totaal 51 landen: alle Europese staten (ook Rusland en Oekraïne), Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Canada, vier Latijns-Amerikaanse landen en zes in Azië, waaronder Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten.

In zeventien andere grote steden van China, waaronder Beijing, Guangzhou, Wuhan en Xiamen is op dit moment een regeling van kracht waarbij reizigers uit de 51 landen een verblijf van drie dagen (72 uur) is toegestaan, zonder van te voren een visum te hoeven aanvragen. China wil met de versoepeling meer bezoekers trekken, zowel zakenreizigers als toeristen. Mogelijk dat het 144-uur-regime later wordt uitgebreid naar andere steden.

Strikte regels
Er zijn wel strikte regels voor de visumvrijstelling. Zo moet de passagier voor vertrek aangeven van de waiver gebruik te willen maken. Op de luchthaven van aankomst is een speciaal loket voor het visumvrije verblijf, waar de bezoeker een stempel krijgt met de toegestane periode. De 72 of 144 uur gaan in op middernacht na de dag van aankomst. Wie dus ’s morgens aankomt heeft nog die hele dag ‘extra’.

Passagiers moeten China ook weer (op tijd) verlaten, via dezelfde luchthaven. Alleen overmacht (ziekte of vluchtvertraging) zijn geldige excuses voor een langer verblijf; wie om andere redenen te laat is, moet alsnog een visum aanvragen en betalen. Ook moeten bezoekers zich officieel melden bij de politie na aankomst. In de praktijk valt deze laatste bepaling wel mee: hotels nemen deze taak op zich. Alleen reizigers die bij particulieren onderdak krijgen, zullen zich zelf bij de autoriteiten moeten melden. Onduidelijk is wat de consequenties zijn indien dit wordt nagelaten.

De kosten van een regulier Chinees visum, te verkrijgen op het consulaat in Den Haag, bedragen momenteel 126 euro. Het visum is een jaar geldig (multiple entry).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…