Home / Regelgeving / Big Brother is watching you

Big Brother is watching you

Big Brother is watching you

Alle airlines die in Nederland opereren zijn voortaan verplicht om hun gegevens te delen met de passagiersinformatie eenheid (Pi-NL), een nieuwe instantie die valt onder het ministerie van Justitie & Veiligheid. De overheid zegt zo ‘meer zicht op reisbewegingen’ te krijgen.

Het wetsvoorstel van verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus kwam eerder  deze maand door de Eerste Kamer en vloeit voort uit Europese afspraken. Pi-NL verplicht luchtvaartmaatschappijen alle gegevens van passagiers die in Nederland aankomen of vertrekken vanaf vandaag te delen.

Een gespecialiseerde eenheid gaat de informatie verzamelen ‘om terroristen en criminelen eruit te pikken,’ zegt de Rijksoverheid in een verklaring.

Garantie op privacy
‘Mijn conclusie is dat het goed is dat we hiermee ook in Nederland aan de slag gaan, omdat ik er van overtuigd ben dat dit onze veiligheid dient,’ aldus Grapperhaus. De bewindsman verzekert dat de veiligheids- en privacy-belangen tegenover elkaar zijn afgewogen. ‘Ik ben ervan overtuigd dat er zorgvuldig wordt omgegaan met deze gegevens. En dat ze alleen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld: het voorkomen en opsporen van terrorisme en ernstige criminaliteit.’

Het ministerie zegt dat de wet ‘verschillende waarborgen’ bevat. Zo mogen er geen bijzondere persoonsgegevens van de passagier worden verwerkt, zoals verwijzingen naar godsdienst en etnische afkomst en is de uitwisseling van gegevens met andere landen aan ‘strikte voorwaarden’ gebonden.

Verder is de bewaartermijn van de data beperkt. Er komt een ‘speci­fiek hiervoor aangestelde functionaris’ die toezicht houdt op de naleving van de wettelijke regels. Daarnaast oefent de Autoriteit Persoonsgegevens onafhankelijk toezicht uit.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

10/09/2019

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy…