Home / Regelgeving / Airlines geven CO2-verbruik niet door

Airlines geven CO2-verbruik niet door

Airlines geven CO2-verbruik niet door

Slechts 5 procent van de luchtvaartmaatschappijen die onder het emissiehandelssysteem (ETS) vallen, heeft voor 1 april hun CO2-uitstoot doorgegeven aan de EU. Dit meldt Thomson Reuters Point Carbon.

Onder andere KLM, Lufthansa en Ryanair hebben geen CO2-data doorgegeven. Qatar Airways was een van de weinige maatschappijen, die wel de deadline hebben gehaald.

Point Carbon denkt dat de onzekerheid rond de ETS-regels hierbij een rol speelt. In 2012 werd de zogeheten ‘stop the clock’ maatregel ingevoerd, waarbij intercontinentale vluchten niet meer onder het ETS vielen. Dit na grote kritiek van derde landen, zoals de VS, India en China, die zich in hun soevereiniteit aangetast voelden.

Nu wil de Europese Commissie alle CO2-uitstoot in het Europese luchtruim belasten tot 2016, wanneer er meer duidelijkheid moet bestaan over een mondiaal systeem onder auspiciën van ICAO. Tegenstanders vrezen een handelsoorlog als iedere airline die over Europa vliegt voor haar CO2-uitstoot moet betalen. Het Europees Parlement stemt donderdag 3 april a.s. over dit voorstel. Als er geen nieuwe wet komt, geldt de originele mondiale toepassing weer en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de CO2-gegevens die de luchtvaartmaatschappijen moeten rapporteren.

Een woordvoerder van KLM bevestigt dat dit de reden is voor het niet-indienen van de CO2-data. Het verbruik over 2013 en 2014 zal worden gerapporteerd bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEA) in maart 2015, aldus KLM.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…

GBT steunt UNICEF

GBT steunt UNICEF

07/08/2019

American Express Global Business Travel (GBT) is samenwerking aangegaan met UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijd Responsible Business-programma. GBT heeft in…

BCD Travel koopt TMC in VS

BCD Travel koopt TMC in VS

05/08/2019

BCD Travel heeft een van de grootste TMC’s in Noord-Amerika, de Adelman Travel Group, overgenomen. Adelman is een full-service zakenreisbureau in Milwaukee, Wisconsin. “Onze financiële kracht biedt ons de mogelijkheid…