Home / Regelgeving / 8 november is de dag

8 november is de dag

8 november is de dag

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt erop dat ook mensen die zijn ingeënt met AstraZeneca welkom zijn.

Het Witte Huis had eind september aangekondigd dat volledig internationaal verkeer in november weer zou worden toegestaan voor gevaccineerden, zonder de dag te noemen. De datum is nu wel bekend: maandag 8 november 2021. Het geldt voor verkeer door de lucht, over land en per schip.

Anders dan in het verkeer binnen Europa zijn mensen die alleen een recente negatieve test kunnen overleggen of immuun zijn (omdat ze corona hebben gehad) in de VS niet welkom, inenting is verplicht. Als extra check moeten reizigers, ook al zijn ze geprikt, vlak voor vertrek (maximaal 72 uur) naar Amerika nog een PCR-test doen, die aantoonbaar negatief moet zijn.

Suzanne Neufang, de CEO van GBTA (Global Business Travel Association) reageert in een verklaring opgelucht: “Internationaal reisverkeer is van cruciaal belang om handel te drijven en wereldwijd begrip te kweken. Dit is de doorbraak die we nodig hadden voor de zakenreissector.”

AstraZeneca
Intussen blijft de situatie rondom AstraZeneca onduidelijk. Dit Brits-Zweedse product (voluit Oxford-AstraZeneca COVID-19 vaccin) was het eerste vaccin tegen corona dat begin dit jaar goedkeuring kreeg in Europa en van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Er zijn intussen 1,5 miljard prikken gezet met AstraZeneca, wereldwijd, maar niet in de VS, waar de autoriteiten het weigerden. Alleen Pfizer, Moderna en Janssen zijn door de U.S. Food and Drug Administration toegestaan.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention), een andere overheidsinstelling in Washington, zegt nu evenwel in een update dat AstraZeneca op een ‘noodlijst’ staat van de WHO en daarom ook is toegestaan in de VS. Het lijkt erop dat de Amerikaanse autoriteiten hiermee een voorproefje nemen op de toevoeging van AstraZeneca als ‘veilig’ vaccin.

Photo by Brandon Mowinkel on Unsplash

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…