Home / Overig / TripAdvisor koopt Dimmi

TripAdvisor koopt Dimmi

TripAdvisor koopt Dimmi

TripAdvisor heeft Dimmi, een online reserveringsplatform voor restaurants in Australië, overgenomen. Eerder dit jaar kocht het Amerikaanse web-bedrijf ook IENS en SeatMe, in Nederland.

Het in 2009 opgerichte Dimmi heeft een netwerk van meer dan 2.500 online te reserveren restaurants verspreid over heel Australië. Dimmi geeft advies op basis van criteria als locatie, beschikbaarheid, prijs, type keuken en beoordelingen. TripAdvisor is een website die adviseert aan consumenten over allerlei zaken die te maken hebben met reizen en uitgaan, zoals airlines, hotels, bestemmingen en restaurants. Ook plaatst TripAdvisor en de vele andere sites die eraan zijn verbonden recensies van gebruikers/ gasten.

TripAdvisor, Iens, Dimmi en branchegenoten zijn niet onomstreden omdat recensies heel persoonlijk zijn en soms zelfs vals, terwijl de sites hun inkomsten genereren uit advertenties en commissies van hotels, restaurants etc. en dus niet per definitie onafhankelijk zijn.
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit voor meer kwaliteitsbewaking van dergelijke sites. Volgens de organisatie zijn nep-recensies bij Iens, Zoover en Kieskeurig geen zeldzaamheid. Dit kunnen zowel hele positieve zijn (‘Ik heb nog nooit zo lekker gegeten’), geschreven door of in opdracht van de eigenaars zelf, of negatieve (‘Het slechtste hotel in de stad, ga hier niet slapen!’), ingestuurd door een concurrent.

TripAdvisor heeft weliswaar filters om ‘verdachte recensies’ tegen te houden, maar erkent de fraudegevoeligheid en verwijdert met enige regelmaat hotels en restaurants van de lijst, vooral als er een stroom van te positieve reacties komt.
Autoriteiten treden regelmatig op tegen TripAdvisor. In Groot-Brittannië mag de site sinds enkele jaren niet meer de slogan ‘reviews you can trust’ gebruiken. In Italië kreeg TripAdvisor vorig jaar een boete van 500.000 euro wegens het verspreiden van ‘valse informatie’, aldus de Italiaanse justitie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…