Home / Overig / TripAdvisor koopt Dimmi

TripAdvisor koopt Dimmi

TripAdvisor koopt Dimmi

TripAdvisor heeft Dimmi, een online reserveringsplatform voor restaurants in Australië, overgenomen. Eerder dit jaar kocht het Amerikaanse web-bedrijf ook IENS en SeatMe, in Nederland.

Het in 2009 opgerichte Dimmi heeft een netwerk van meer dan 2.500 online te reserveren restaurants verspreid over heel Australië. Dimmi geeft advies op basis van criteria als locatie, beschikbaarheid, prijs, type keuken en beoordelingen. TripAdvisor is een website die adviseert aan consumenten over allerlei zaken die te maken hebben met reizen en uitgaan, zoals airlines, hotels, bestemmingen en restaurants. Ook plaatst TripAdvisor en de vele andere sites die eraan zijn verbonden recensies van gebruikers/ gasten.

TripAdvisor, Iens, Dimmi en branchegenoten zijn niet onomstreden omdat recensies heel persoonlijk zijn en soms zelfs vals, terwijl de sites hun inkomsten genereren uit advertenties en commissies van hotels, restaurants etc. en dus niet per definitie onafhankelijk zijn.
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit voor meer kwaliteitsbewaking van dergelijke sites. Volgens de organisatie zijn nep-recensies bij Iens, Zoover en Kieskeurig geen zeldzaamheid. Dit kunnen zowel hele positieve zijn (‘Ik heb nog nooit zo lekker gegeten’), geschreven door of in opdracht van de eigenaars zelf, of negatieve (‘Het slechtste hotel in de stad, ga hier niet slapen!’), ingestuurd door een concurrent.

TripAdvisor heeft weliswaar filters om ‘verdachte recensies’ tegen te houden, maar erkent de fraudegevoeligheid en verwijdert met enige regelmaat hotels en restaurants van de lijst, vooral als er een stroom van te positieve reacties komt.
Autoriteiten treden regelmatig op tegen TripAdvisor. In Groot-Brittannië mag de site sinds enkele jaren niet meer de slogan ‘reviews you can trust’ gebruiken. In Italië kreeg TripAdvisor vorig jaar een boete van 500.000 euro wegens het verspreiden van ‘valse informatie’, aldus de Italiaanse justitie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…