
De Nederlandse regering versoepelt vanaf 15 juni het reisadvies voor twaalf Europese landen, maar raadt bezoek aan de UK en Zweden, of verre reizen af. Wie dat wel doet moet na terugkeer in quarantaine. Het pakket is slecht nieuws voor de luchtvaart: het grootste deel van de wereld blijft ‘dicht.’
De afgelopen maanden was door corona grensoverschrijdend verkeer vrijwel onmogelijk, zowel voor zakenreizen als leisure verkeer. Nu de pandemie lijkt te zijn geluwd, acht premier Mark Rutte het verantwoord om weer te gaan reizen. Behalve de twaalf Europese landen is ook ‘binnenlands’ verkeer naar het Caribisch gebied van het Koninkrijk vanaf 15 juni weer toegestaan.
De twaalf landen
De landen die vanuit Nederland weer opengaan zijn: Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Griekenland, Kroatië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Denemarken. Bezoekers uit die landen zijn ook welkom in Nederland, waarbij Denemarken een geval apart is. Dit land staat zelf alleen reizigers uit Duitsland, IJsland en Noorwegen toe. Rutte zei woensdag evenwel dat hij niet zal ‘retaliëren’ – Denen mogen wel naar Nederland reizen.
De premier benadrukte verder dat voor de twaalf bewuste landen code geel blijft bestaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert al enige jaren een kleurenschema voor internationale reizen, waarbij groen staat voor: geen bijzondere veiligheidsrisico’s, geel: er zijn veiligheidsrisico’s, oranje: alleen noodzakelijke reizen en rood: niet reizen. Europa was de afgelopen maanden hoofdzakelijk oranje gekleurd, met hier en daar rode regio’s, zoals in Noord-Italië.
Zwaarst geraakt
Twee landen blijven na 15 juni oranje: het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Britten en Zweden mogen ook niet naar Nederland komen. De UK is van alle Europese staten het zwaarst geraakt door corona, gemeten in absolute aantallen (bijna 40.000 doden per 4 juni). In relatieve termen telt alleen België meer coronadoden (822 per 1 miljoen inwoners, tegenover 585 in de UK).
Maar terwijl in België de piek allang voorbij is en er de laatste weken nauwelijks meer slachtoffers zijn gevallen, weet het virus in de UK nog van geen wijken. De Britse regering neemt zelf ook verdere stringente maatregelen. Zo komt er vanaf maandag 8 juni een quarantaine-plicht van twee weken voor iedereen die het land binnenkomt, ook voor de eigen ingezetenen.
Zweden is een ander verhaal. Dit land koos er vanaf het begin van de pandemie dit voorjaar als een van de weinigen voor niet in lockdown te gaan – vrijwel alle openbare gelegenheden bleven er open. Zweden lijkt daar nu de tol voor te moeten betalen: de infectiecurve neemt nog toe en het aantal coronadoden staat inmiddels op 450 per 1 miljoen inwoners (in Nederland is dit 350).
Luchtverkeer
Wat betekenen de beleidsaanpassingen voor het luchtverkeer? De heropening van de landen in Zuid-Europa is goed nieuws voor de sector. Spanje, Portugal, Italië en Griekenland waren vóór corona belangrijke doellanden voor KLM, Transavia en andere airlines. Dit komt in elk geval voor een deel terug.
Domper voor KLM is dat het intercontinentale netwerk voorlopig niet kan worden hersteld. KLM is juist groot geworden in het overstapverkeer via Schiphol, maar dat zit er even niet in. De Amerikaanse markt, zeer belangrijk voor KLM, lijkt zoals het er nu voorstaat, pas in het najaar van 2020 weer op gang te kunnen komen en dat geldt tevens voor de Chinese markt.
Ook het wegvallen van de Britse markt is een grote klap voor airlines. Per saldo betekent een retourreis naar de UK na 15 juni immers een quarantaine (al dan niet thuis) van vier weken: eerst veertien dagen op Britse bodem en bij terugkeer voor eenzelfde periode in Nederland. Overstappen op grote luchthavens, zoals Heathrow, is er ook niet meer bij.