Nederland telt in de Michelin-gids 2019 achttien restaurants met twee sterren, twee meer dan dit jaar. Het aantal driesterrenrestaurants blijft staan op drie. Dit blijkt uit de presentatie van de sterren door Michelin, vandaag.
Twaalf restaurants hebben hun eerste ster gekregen. Daar staan er elf tegenover die hun ster verloren. Bij elkaar opgeteld zijn er nu 110 sterrenzaken in Nederland.
De Librije in Zwolle, Inter Scaldes in Kruiningen en De Leest in Vaassen blijven op eenzame hoogte met drie sterren. De Librije, gerund door het echtpaar Jonnie (foto boven) en Therèse Boer, heeft sinds 2004 onafgebroken drie sterren toegewezen gekregen door Michelin.
Hoog niveau
Gwendal Poullennec (foto hiernaast), de internationale directeur van de Michelin-gidsen, spreekt over ‘een uitstekende editie voor Nederland’ in 2019. “Onze inspecteurs zijn onder de indruk van het hoge niveau dat wordt gehaald door ervaren chefs die al eerder zijn onderscheiden. Ze hebben eveneens heel wat nieuwe namen gevonden om de selectie te verrijken.”
De Franse bandenfabrikant Michelin begon in het jaar 1900 met een gids, bedoeld voor automobilisten, waarin eetgelegenheden en garages vermeld stonden. Vanaf 1926 kwam er een classificatie in sterren, die eens per jaar wordt geüpdatet. Michelin breidde haar waarderingssysteem, waarbij ‘inspecteurs’ anoniem gaat eten in restaurants, in de loop der tijd uit tot over de hele wereld.