
De financiering van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol is rond. Het Nationaal Groeifonds trekt anderhalf miljard euro uit voor het doortrekken van de route vanaf Amsterdam-Zuid.
In totaal heeft de regering twintig miljard euro geoormerkt, voor de komende vijf jaar, om te investeren in de infrastructuur, kennisontwikkeling en R&D. Een commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem (op de foto rechtsonder), voormalig minister van Financiën en sinds 2019 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, boog zich de afgelopen tijd over de aanvragen die bij het Groeifonds konden worden ingediend. De ondergrens lag hierbij op dertig miljoen euro per project.
De commissie heeft in eerste instantie vier miljard euro uit het fonds toegekend; over de andere zestien miljard bezint zij zich nog. De demissionaire ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) hebben op basis van Dijsselbloems advies tien projecten bekend gemaakt. Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn van Amsterdam-Zuid naar Schiphol is de belangrijkste.
Dijksma
In november 2020 had de toen scheidend bestuurder van de hoofdstad Sharon Dijksma al een eerste groep financiers gepresenteerd voor verlenging van het traject. Zij haalde een miljard euro op bij zeven stakeholders, waaronder de gemeente Amsterdam, KLM, NS en Schiphol.
Of de 2,5 miljard euro die nu bij elkaar opgeteld voldoende zal zijn is de vraag, maar de planning en de aanleg van de lijn staan nu wel vast. Ook het laatste ontbrekende stukje Amsterdamse metro, tussen het Centraal Station en de Isolatorweg in het westen van de stad, kan rekenen op financiering uit het Groeifonds.
De regering trekt verder op advies van Dijsselbloem een miljard euro uit voor verdubbeling van het spoor tussen Delft en Schiedam. Daarmee wordt in een groot deel van de Randstad de door NS vurig gewenste viersporigheid gerealiseerd.
Foto © Onderzoeksraad voor Veiligheid