Home / Overig / N/Z-lijn Schiphol komt er

N/Z-lijn Schiphol komt er

N/Z-lijn Schiphol komt er

De financiering van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol is rond. Het Nationaal Groeifonds trekt anderhalf miljard euro uit voor het doortrekken van de route vanaf Amsterdam-Zuid.

In totaal heeft de regering twintig miljard euro geoormerkt, voor de komende vijf jaar, om te investeren in de infrastructuur, kennisontwikkeling en R&D. Een commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem (op de foto rechtsonder), voormalig minister van Financiën en sinds 2019 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, boog zich de afgelopen tijd over de aanvragen die bij het Groeifonds konden worden ingediend. De ondergrens lag hierbij op dertig miljoen euro per project.

De commissie heeft in eerste instantie vier miljard euro uit het fonds toegekend; over de andere zestien miljard bezint zij zich nog. De demissionaire ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) hebben op basis van Dijsselbloems advies tien projecten bekend gemaakt. Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn van Amsterdam-Zuid naar Schiphol is de belangrijkste.

Dijksma
In november 2020 had de toen scheidend bestuurder van de hoofdstad Sharon Dijksma al een eerste groep financiers gepresenteerd voor verlenging van het traject. Zij haalde een miljard euro op bij zeven stakeholders, waaronder de gemeente Amsterdam, KLM, NS en Schiphol.

Of de 2,5 miljard euro die nu bij elkaar opgeteld voldoende zal zijn is de vraag, maar de planning en de aanleg van de lijn staan nu wel vast. Ook het laatste ontbrekende stukje Amsterdamse metro, tussen het Centraal Station en de Isolatorweg in het westen van de stad, kan rekenen op financiering uit het Groeifonds.

De regering trekt verder op advies van Dijsselbloem een miljard euro uit voor verdubbeling van het spoor tussen Delft en Schiedam. Daarmee wordt in een groot deel van de Randstad de door NS vurig gewenste viersporigheid gerealiseerd.

Foto © Onderzoeksraad voor Veiligheid

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…