Home / Overig / Michelin geeft groene sterren

Michelin geeft groene sterren

Michelin geeft groene sterren

Michelin heeft naast de rode sterren voor het eerst in Nederland ook ‘groene sterren’ uitgereikt aan restaurants “die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst.”

De Franse bandenfabrikant, die sinds een eeuw elk jaar culinaire gidsen per land of regio uitgeeft als belangrijk bijproduct, kwam in 2020 voor het eerst met een duurzaamheidscriterium en paste dit toe in enkele Europese landen.

In de Michelin Gids Nederland 2021 staan nu ook restaurants met een groene ster, acht in getal. Er is geen sprake van een optelsom met ‘gewone’ sterren, het groene predicaat is een extraatje. Zo heeft Bolenius op de Amsterdamse Zuidas een groene ster gekregen, had al een rode en blijft te boek staan als een restaurant met één ster. Bolsenius heeft een eigen moes- en kruidentuin, gelegen naast het restaurant (foto links).

Moeilijke tijden
De heersende coronacrisis heeft niet alleen “uiterst moeilijke tijden voor de horeca” opgeleverd,, schrijft Michelin in een toelichting, het maakte het werk van de keurmeesters ook zeer lastig, want de meeste restaurants waren een deel van het jaar gesloten als gevolg van lockdowns. Toch heeft Michelin nooit overwogen voor een keer geen sterren toe te kennen.

De beoordeling voor deze editie begon in november 2019, op een moment dat de horeca nog wel open was. Na de eerste lockdown, in de lente van 2020, volgde een openingsperiode in de zomer. Op 15 oktober begon de langste lockdown, tot nu toe. Hoewel de (geheime) inspecties van Michelin voorheen altijd doorgingen tot eind oktober, was er voldoende informatie verzameld om sterren uit te reiken én in te trekken.

Vier sterren meer
Per saldo is het aantal sterren voor Nederland in 2021 toegenomen met vier: twee extra restaurants kregen twee sterren, eentje verloor ze allebei, terwijl in het segment één ster er acht nieuwelingen bijkwamen, tegenover zes etablissementen die hun ster kwijtraakten. Aan de top veranderde er niets: de twee restaurants met drie sterren behielden deze: De Librije in Zwolle (tevens ontvanger van een groene ster) en Inter Scaldes in Kruiningen.

Foto © Bolsenius

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…