De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft een inval gedaan in het Amsterdamse kantoor van taxidienst Uber. Er zijn veel documenten en computergegevens in beslag genomen.
“Uber wordt verdacht van het overtreden van de Wet personenvervoer 2000 in georganiseerd verband,” zegt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar de ILT onder valt, in een verklaring. “Uber maakt het via de ‘app’ UberPOP mogelijk om taxiritten te boeken bij particulieren die zich als taxichauffeur aanbieden zonder vergunning in hun eigen auto (zonder blauw kenteken). De diensten van UberPOP worden aangeboden in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De ritten worden betaald via credit cards waarbij Uber vermoedelijk een deel van de ritprijs houdt , de rest wordt doorbetaald aan de particuliere chauffeurs.”
Uber is een van oorsprong Amerikaanse onderneming die nu wereldwijd actief is. Het bedrijf heeft ook diensten waarbij wel professionele chauffeurs en officiële taxi’s worden ingezet. De ritprijs van UberPop ligt gewoonlijk aanzienlijk lager dan bij reguliere taxi’s. Vanuit de gevestigde taxibranche bestaat in veel landen weerstand tegen Uber. De concurrentie door Uber zou oneerlijk zijn omdat het bedrijf niet hoeft te voldoen aan veel voorschriften en zo lagere kosten heeft. In sommige landen is Uber inmiddels verboden.
In Amsterdam is nu een strafrechtelijk onderzoek begonnen, onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam en het Functioneel Parket. UberPop kreeg in Nederland sinds 2014 al herhaaldelijk boetes opgelegd, voor een totaal van 450.000 euro, wegens overtreding van de taxiwet. In Nederland is het aanbieden van taxidiensten zonder vergunning – chauffeurs die dat voorheen deden werden ‘snorders’ genoemd – verboden. Dit gebeurt om de branche economische zekerheid te verschaffen en om de veiligheid van klanten te waarborgen.