Hertz heeft Chapter 11 aangevraagd in de VS en Canada. Dit betekent dat het autoverhuurbedrijf technisch failliet is, maar via reorganisaties kans krijgt op een doorstart. De branches in Europa en elders vallen niet onder de regeling.
Hertz Global Holdings, het moederbedrijf in Florida, zuchtte al enige jaren onder hoge schulden. Corona heeft het laatste duwtje gegeven. De autoverhuurder zegt dat met name door het volledig inzakken van de vliegmarkt, vanaf eind maart, de omzet is gekelderd. De CFO van Hertz, Jamere Jackson, spreekt in een verklaring over een ‘verwoestende uitwerking’ van het virus op het bedrijf. “De negatieve impact van COVID-19 (corona) op de vraag naar reizen overviel ons en was dramatisch, waardoor de inkomsten en boekingen van het bedrijf abrupt daalden.”
De omzet van Hertz kelderde in april met 73 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019. De onderneming verwacht dat mei nog slechtere cijfers te zien zal geven en dat eventueel herstel lang zal duren.
Herstructurering
Maar de Verenigde Staten en Canada kennen beide een vorm van zogeheten faillissementsbescherming, respectievelijk onder de namen Chapter 11 en CCAA (Companies’ Creditors Arrangements Act), die bedrijven de mogelijkheid geeft tot een herstructurering. De overheid neemt daarbij tijdelijk een deel van de kosten over. Als het bedrijf na een afgesproken periode nog geen orde op zaken heeft gesteld, gaat het alsnog definitief failliet.
Hertz probeerde de afgelopen tijd veel auto’s uit eigen stal van de hand te doen, maar stuitte daarbij op wat Jackson noemde ‘een grotendeels bevroren markt voor tweedehands wagens.’ De onderneming, die vorig jaar een omzet had van bijna 10 miljard dollar, probeerde verder nieuwe afspraken te maken met crediteuren. Dit lukte alleen voor de korte termijn, de schuldeisers wilden voor de langere termijn geld zien. Faillissementsbescherming werd daarmee de enige optie.
Hertz gaat de procedure in met 25,8 miljard dollar aan activa, voornamelijk wagens. Daar staat een schuld van 24,4 miljard tegenover. Onduidelijk is wat er met de takken in Europa en andere werelddelen, waar de markt de afgelopen maanden even slecht was als in Noord-Amerika, zal gebeuren.