Home / Meetings & Events / RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

RAI Amsterdam wil de banden met andere evenementen- en beurslocaties in Amsterdam stevig aanhalen. De beurs- en congresgigant wil zo meer ruimte creëren voor evenementen, nu uitbreiding van het eigen complex nagenoeg onmogelijk is, maar ook meer beleving voor beurs- en congresgangers. Dat zegt topman Paul Riemens tegen Zakenreis, in de zijlijn van de presentatie van de jaarcijfers.

“We willen langs twee lijnen de samenwerking verbeteren,”zegt Riemens. “Deze zomer gaat de Noord/Zuid metrolijn in Amsterdam openen en we zoeken langs die lijn samenwerking met venues.” Hij noemt de Beurs van Berlage, maar onder meer ook Okura Amsterdam of  het in aanbouw zijnde congreshotel Maritim, of de A’dam Toren in Amsterdam-Noord voldoen aan die voorwaarde.

“Daarnaast zoeken we venues aan het water, zodat we gasten met boten vanaf de Boerenwetering (de vaart die achter het RAI-complex ligt) kunnen vervoeren.” Riemens wil zo voorkomen dat grote hoeveelheden beursbezoekers met bussen door het drukke Amsterdam moeten worden vervoerd.

Dalende klanttevredenheid
De komende drie jaar zullen delen van het RAI-complex worden verbouwd, waaronder de Amstelhal en de Parkhal, zodat deze vaker ook als zelfstandige beurslocatie kunnen worden gebruikt. Daarnaast wordt de buitenruimte opgeknapt. Dat is ook nodig omdat de klanttevredenheid het afgelopen jaar is gedaald. Bezoekers geven het complex nu een 7,5 in plaats van 8-. Bij exposanten is de daling (naar een 7+) groter.

Op termijn moeten grote ingrepen volgen om de logistiek van het complex aan te pakken. Nu wordt beurs- en congresmateriaal nog door de stad aangevoerd, maar RAI Amsterdam ontwikkelt met TU Delft en zakenuniversiteit Nijenrode plannen om de aan- en afvoer onder de grond te brengen. “We denken er over om alle hallen met tunnels onderling te verbinden. Aan de kant van ringweg A10 moet dan een groot overslagterrein komen.”

Zo denkt RAI over samenwerking met transportbedrijven die vervoersstromen bundelen zodat niet elke standbouw er met zijn eigen wagentje langskomt. Ook zouden beursstands deels elders kunnen worden opgebouwd om vervolgens met elektrische voertuigen naar het complex te worden vervoerd. “We gaan stap voor stap zaken uitproberen,” zegt Riemens,” om te beginnen met één hal.”

Licht hogere winst
RAI Amsterdam heeft volgens Riemens een goed jaar achter de rug, ondanks het wegvallen van grote publieksbeurzen AutoRAI en BedrijfsautoRAI “We leven in een andere wereld, waar publieksbeurzen niet meer dezelfde status hebben als vroeger,”zegt topman Paul Riemens van RAI Amsterdam in een toelichting op de jaarcijfers. RAI Amsterdam moest vanwege gebrek aan belangstelling uit de automotivebranche en teruglopende bezoekersaantallen bij de laatste edities beide autobeurzen afblazen.

Maar de klap is veel minder hard aangekomen dan verwacht. Door het aantrekken van vooral internationale beurzen en evenementen wist RAI de tegenvallers te compenseren. Het bedrijf, dat de organisatie flink op de schop heeft genomen, gaat daarmee door en wil ook nieuwe beurs en congres titels blijven acquireren. Riemens: “Je komt er niet meer mee weg dat je de deur van je hal open zet en zegt: kom maar langs. Rondom titels moet je 365 dagen per jaar actief zijn, vooral digitaal. Daarop is onze organisatie aangepast.”

De 443 evenementen in het complex – waarvan 102 grote congressen en beurzen – werden door 1,5 miljoen mensen  bezocht. Dat zijn er even veel als in 2016. Omdat met negen beurzen uit eigen portfolio in het buitenland nog eens 100.000 bezoekers werden getrokken, is er dit jaar toch sprake van groei, maar fors minder dan in topjaar 2015, het laatste jaar van de AutoRAI.

Financieel maakte het bedrijf een robuust jaar door. RAI Amsterdam zette vorig jaar ruim 123 miljoen euro om, 2,5 procent meer dan in 2016, en behaalde een licht hogere winst van 5,3 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat de groei dit jaar doorzet.

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is economisch redacteur bij Het Parool. Hij levert regelmatig een bijdrage over luchtvaart en hospitality aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren volgens de GGD ten minste 15 mensen besmet met corona, een aantal dat kan oplopen naar 85, omdat nog niet…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…