Home / Hotels / Hotels van piek naar crash

Hotels van piek naar crash

Hotels van piek naar crash

De Nederlandse hotelmarkt brak in 2019 alle records, om dit jaar te crashen door corona, eveneens ongeëvenaard. Dit blijkt uit het nieuwe HOSTA rapport dat Horwath HTL dinsdag publiceerde.

De coronacrisis heeft een “direct en aanhoudend effect” gehad op de vraag naar hotelkamers, met “desastreuze gevolgen voor de hoteliers,” schrijft Horwath HTL, een adviesbureau voor de hotelbranche. 53 procent van de Nederlandse hotels sloten tijdens de lockdown vanaf medio maart hun deuren.

Gemiddeld waren de hotels 72 dagen dicht, heeft Horwath HTL berekend. “Hotels die in de periode van maart tot mei niet de deuren sloten, stonden alsnog zo goed als leeg,” aldus het bureau. Amsterdam was het hardst getroffen: gemiddeld gingen meer hotels in de hoofdstad dicht en voor een langere periode van 98 dagen tegen 63 dagen in de rest van het land. Inmiddels zijn de meeste hotels in Nederland wel weer open, maar hebben ze te maken met een aanzienlijk lagere bezettingsgraad.

Vaccin
“Of het herstel doorzet is voor een groot deel afhankelijk van de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus,” stelt Horwath HTL. “De meeste hoteliers gaan ervan uit dat de pandemie in 2021 beslecht wordt. Hiervan uitgaande, verwachten ze gemiddeld medio 2022 een bezettingsgraad te behalen die terug is op het niveau van 2019 en eind 2022 ook weer eenzelfde gemiddelde kamerprijs te kunnen realiseren.”

Horwath geeft ook nog even de cijfers over topjaar 2019, hoewel die er door rampjaar 2020 nauwelijks meer toe doen. Vorig jaar steeg de gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse hotels van 77,7 procent naar een nooit eerder bereikte. Omdat de gemiddelde kamerprijs stabiel bleef op  120 euro, kwam ook de omzet per hotelkamer uit op een absoluut record van 94 euro.

Hoe anders zal 2020 de boeken ingaan. Horwath schat dat alle parameters sterk zullen dalen. De gemiddelde opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR), de belangrijkste graadmeter, gaat naar verwachting met 55 procent naar beneden van 94 euro naar 42 euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…