Home / Meetings & Events / Aantal grote congressen in Nederland vorig jaar gestegen

Aantal grote congressen in Nederland vorig jaar gestegen

Aantal grote congressen in Nederland vorig jaar gestegen

Nederland is vorig jaar een plaats geklommen – van tien naar negen – op de lijst van grootste congreslanden. Dit blijkt uit cijfers van The International Congress and Convention Association. Het aantal bijeenkomsten hier te lande steeg in 2018 met 48 naar 355.

De Nederlandse congresmarkt herstelde zich hiermee van het jaar 2017, toen het aantal congressen fors daalde ten opzichte van topjaar 2016: van 368 naar 307. In Amsterdam steeg het aantal congressen in 2018 naar 123 (van 112 in 2017), waarmee de hoofdstad op de ranglijst van congressteden opklom van plaats zestien naar dertien (gedeeld met Tokio).

ICCA neemt in haar statistieken alleen congressen van associaties op en hanteert een aantal criteria. Zo moeten er minimaal vijftig deelnemers zijn en moet het gaan om een congres op reguliere basis – eenmalige bijeenkomsten tellen niet mee.

Grootste congresland is al jaren de Verenigde Staten – ook in 2018, terwijl Duitsland een vaste nummer twee positie heeft. Het Verenigd Koninkrijk, op plaats drie in 2017, zakte vorig jaar twee plaatsen en zag zowel Spanje (3) als Frankrijk (4) voorbij komen.

Parijs is terug
Op de lijst van congressteden steeg Parijs in 2018 weer naar de eerste plaats, waar het jarenlang stond, na een mindere periode als gevolg van aanslagen. Verder blijkt dat Europese steden het meest geliefd zijn om congressen te organiseren: na Parijs volgen Wenen, Madrid, Barcelona, Berlijn, Lissabon en Londen. Op plaats acht de eerste niet-Europese congresstad: Singapore.

Hoewel de meeste congressen ook in 2018 in de VS plaatsvonden, zijn de afzonderlijke Amerikaanse steden niet leidend – er is een grote spreiding van evenementen over het hele land. In de steden top tien staat geen enkele Amerikaanse stad.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…