Home / Luchtvaart / Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

Personeel bij Air France staakt vandaag en morgen voor de zoveelste keer in korte tijd. Hoewel lang niet iedereen meedoet heeft de airline een kwart van alle vluchten moeten schrappen.

Zowel piloten, cabin crew als grondpersoneel hebben het werk neergelegd. Ze eisen via hun vakbonden een onmiddellijke loonsverhoging van 5,1 procent. De directie wil hier niet in meegaan en heeft, uitgesmeerd over vier jaar, zeven procent meer salaris aangeboden.

De industriële acties kosten Air France naar schatting 25 miljoen euro per dag. Sinds februari staat de teller van het aantal stakingsdagen, tot en met morgen, op elf. De bonden hebben nieuwe acties aangekondigd als de directie niet overstag gaat.

Gijzeling
De directie van Air France heeft een schatting gegeven van de deelname aan de staking: 28 procent van de piloten, twintig procent van de cabin crew en dertien procent van het grondpersoneel zou tot de stakers behoren.

Jean-Marc Janaillac, de CEO van de overkoepelende holding Air France-KLM en toezichthouder bij Air France, heeft daarom zijn eigen gewicht in de schaal gelegde. Janaillac vermoedt, afgaande op de geschatte deelname, dat het merendeel van het personeel wordt gegijzeld door radicale vakbonden.

Hij heeft een intern referendum uitgeschreven dat 26 april begint en eindigt begin mei, waarin alle werknemers van Air France zich kunnen uitspreken met een simpel ja of nee over het salarisaanbod van de directie.

Als een meerderheid toch tegen de directieplannen blijkt te zijn, stapt Janaillac op. De topman zegt dat de inwilliging van de looneisen Air France ernstige schade kan berokkenen en daar wil hij geen verantwoording voor dragen.

KLM knarst op de tanden
Partner KLM kijkt intussen tandenknarsend toe. Hoewel de directie en de verschillende personeelsgeledingen in de Nederlandse tak het op lang niet alle punten eens zijn, stellen de werknemers van KLM zich veel gematigder op. Het leidt tot de terugkerende vraag binnen de Frans-Nederlandse combine: wie betaalt de rekening van de Franse stakingen, Air France of Air France-KLM?

Bij eerdere stakingen van Air France, zoals die van de piloten in 2014 (twee weken achter elkaar) zwoer de directie van de holding dat Air France moest betalen. In de praktijk is dit een wassen neus, want Air France en KLM hebben een geconsolideerde winst- en verliesrekening. En dus hebben positieve of negatieve cijfers bij de een effect op de ander.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zorgen IATA om Brexit

Zorgen IATA om Brexit

16/01/2019

IATA maakt zich grote zorgen over Brexit, na de afwijzing van de UK-EU deal door het Britse parlement. Met nog twee maanden te gaan weten airlines volgens topman Alexandre de…

Ticket blunders bij Cathay

Ticket blunders bij Cathay

14/01/2019

Cathay Pacific heeft voor de tweede keer in korte tijd tickets in First Class per ongeluk verkocht voor een economy tarief. Afgelopen weekeinde bood Cathay stoelen aan tussen Lissabon en…

Samenwerking BZ en ANVR

Samenwerking BZ en ANVR

14/01/2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANVR gaan intensiever samenwerken om de assistentie aan Nederlandse reizigers te verbeteren. Dit heeft Stef Blok, de verantwoordelijke minister, vandaag bekendgemaakt. Voortaan komen…