Home / Luchtvaart / Wordt KLM door Ben Smith gedegradeerd tot prijsvechter?

Wordt KLM door Ben Smith gedegradeerd tot prijsvechter?

Wordt KLM door Ben Smith gedegradeerd tot prijsvechter?

Topman Ben Smith van Air France-KLM zou van plan zijn KLM te ‘degraderen’ tot prijsvechter, al ontkende hij dit gisteren bij een bezoek aan het KLM-personeel op Schiphol. Wat hij wel wil, bleef vaag.

Franse media meldden de afgelopen tijd dat Smith over wil gaan tot een versimpeling van het aanbod binnen de Frans-Nederlandse combinatie, waarbij verscheidene scenario’s de ronde doen. Het meest radicale plan is het promoveren van Air France tot A-merk in de groep en het degraderen van KLM tot prijsvechter.

Vast staat dat Smith de hybride carrier Joon, die valt onder Air France, na een bestaan van ruim een jaar, weer wil opheffen. Maar hij speelt tevens met de gedachte om KLM een nieuwe rol te geven als B-merk. In dit plaatje zou Transavia, de gezamenlijke divisie van Air France en KLM het veld moeten ruimen voor KLM als prijsvechter binnen de groep, voor zowel de Europese als de long haul vluchten.

Hop, de regionale carrier van Air France, moet mogelijk ook verdwijnen. Van Hop (officieel gespeld als HOP!) worden nooit aparte vervoer- of financiële cijfers gegeven. Dit geldt overigens ook voor KLM Cityhopper. Welke positie deze feeder maatschappij van KLM in een nieuwe constellatie zal krijgen is onduidelijk.

Vaag
Smith bracht gisteren een bezoek aan het bemanningscentrum van KLM op Schiphol, waar hij eerst sprak met alle lagen van het personeel en daarna een ontmoeting had met de hoogste managers van KLM, 120 in getal.

KLM’ers lieten naderhand weten dat Smith ontkende van KLM een prijsvechter te willen maken. ‘Maar we weten nog steeds niet wat hij dan wel gaat doen’ zei Annette Groeneveld, stewardess bij KLM en voorzitter van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel in een reactie tegen Het Financieele Dagblad. ‘Als hij al een plan heeft, dan heeft hij er vandaag niets over gezegd. Het gros van de mensen is met een onbevredigd gevoel weggegaan.’

En welke rol moet de president-directeur van KLM, Pieter Elbers, spelen in de ogen van Smith? Elbers’ vierjarige contract loopt af in mei. Krijgt hij een verlenging of niet? De groeps-CEO schuwt radicale ingrepen niet. Zo verving hij meteen na zijn aantreden in september 2018 de CEO van Air France, Franck Terner, door zichzelf – op tijdelijke basis. In december stelde hij een nieuwe, vaste CEO aan bij Air France in de persoon van Anne Rigail.

RvC
Vast staat dat Smith meer grip wil hebben op KLM, ondanks de goede financiële resultaten van de afgelopen jaren – veel beter dan die van Air France. Smith wil onder meer zitting nemen in de Raad van Commissarissen van KLM; Elbers heeft hem erop gewezen dat dit in strijd is met de Nederlandse regels voor corporate governance. Intussen werkt Ben Smith vanuit Parijs aan de uitvoering van zijn plannen, waarin hij de top van KLM nauwelijks lijkt te betrekken.

Smiths versimpeling van het business model past in een trend bij grote airlinegroepen. De Lufthansa Group heeft het merk Germanwings geïntegreerd in Eurowings. Onder de naam van deze Europese prijvechter moet volgens het jongste plan op termijn ook een deel van de vluchten van Brussels Airlines worden uitgevoerd.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….