Home / Luchtvaart / Wizz Air snijdt in Britse routes als gevolg van Brexit

Wizz Air snijdt in Britse routes als gevolg van Brexit

Wizz Air snijdt in Britse routes als gevolg van Brexit

Wizz Air brengt de voor dit jaar geplande capaciteitsgroei op routes naar het Verenigd Koninkrijk met de helft terug. De prijsvechter zegt vandaag in een handelsbericht over het tweede kwartaal de stap te nemen als gevolg van Brexit, het besluit van de Britten om de Europese Unie te verlaten.

Sinds de uitspraak van het Brexit-referendum van 23 juni is het Britse pond 19 procent gedaald in waarde, waardoor de tickets vanuit de UK, omgerekend naar euro’s minder opbrengen. Wizz Air zegt dat de inzet van extra capaciteit op andere, niet-UK routes daarom gunstiger is.

CEO József Váradi onderstreept in een verklaring dat zijn maatschappij ‘niet immuun’ is voor de nasleep van Brexit en van de nood een deugd maakt. “Wij zijn een ultra-low cost carrier en kunnen beter dan veel andere Europese airlines inspelen op veranderingen.”

Wizz Air is een beursgenoteerde Hongaarse prijsvechter; het hoofdkantoor is in Boedapest en de luchthaven bij de Hongaarse hoofdstad is de belangrijkste hub. Maar op papier is Wizz Air een Britse nv, gevestigd op Jersey, met een notering aan de beurs in Londen. Evenals veel aandelen ging ook dat van de prijsvechter na de Brexit-uitspraak fors onderuit, met dertig procent. Sindsdien is het fonds wel weer gegroeid, zij het met niet meer dan tien procent.

Ondanks de problemen in de UK nam de omzet van Wizz Air afgelopen kwartaal met bijna 10 procent toe tot 365 miljoen euro. De nettowinst steeg met de helft tot rond de 51 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…