Home / Luchtvaart / Wizz Air snijdt in Britse routes als gevolg van Brexit

Wizz Air snijdt in Britse routes als gevolg van Brexit

Wizz Air snijdt in Britse routes als gevolg van Brexit

Wizz Air brengt de voor dit jaar geplande capaciteitsgroei op routes naar het Verenigd Koninkrijk met de helft terug. De prijsvechter zegt vandaag in een handelsbericht over het tweede kwartaal de stap te nemen als gevolg van Brexit, het besluit van de Britten om de Europese Unie te verlaten.

Sinds de uitspraak van het Brexit-referendum van 23 juni is het Britse pond 19 procent gedaald in waarde, waardoor de tickets vanuit de UK, omgerekend naar euro’s minder opbrengen. Wizz Air zegt dat de inzet van extra capaciteit op andere, niet-UK routes daarom gunstiger is.

CEO József Váradi onderstreept in een verklaring dat zijn maatschappij ‘niet immuun’ is voor de nasleep van Brexit en van de nood een deugd maakt. “Wij zijn een ultra-low cost carrier en kunnen beter dan veel andere Europese airlines inspelen op veranderingen.”

Wizz Air is een beursgenoteerde Hongaarse prijsvechter; het hoofdkantoor is in Boedapest en de luchthaven bij de Hongaarse hoofdstad is de belangrijkste hub. Maar op papier is Wizz Air een Britse nv, gevestigd op Jersey, met een notering aan de beurs in Londen. Evenals veel aandelen ging ook dat van de prijsvechter na de Brexit-uitspraak fors onderuit, met dertig procent. Sindsdien is het fonds wel weer gegroeid, zij het met niet meer dan tien procent.

Ondanks de problemen in de UK nam de omzet van Wizz Air afgelopen kwartaal met bijna 10 procent toe tot 365 miljoen euro. De nettowinst steeg met de helft tot rond de 51 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…