Home / Luchtvaart / Winst easyJet stijgt naar bijna 500 miljoen euro

Winst easyJet stijgt naar bijna 500 miljoen euro

Winst easyJet stijgt naar bijna 500 miljoen euro

De winst van easyJet is het afgelopen jaar gestegen van 432,4 miljoen naar 499,8 miljoen euro. Het operationele resultaat voor belasting per stoel steeg met 28,7 procent naar 6,82 euro per stoel. EasyJet sluit vandaag ook een overeenkomst met Airbus voor 17 orders, 18 ‘deferrals’ en 25 aankoopopties voor de komende vijf jaar.

EasyJet heeft in het boekjaar dat loopt van oktober 2017 tot en met september 2018 een recordaantal passagiers vervoerd: 88,5 miljoen, een stijging van 10,2 procent ten opzichte van vorig jaar. De stoelbezetting is 0,3 procentpunt gestegen naar 92,9 procent. EasyJet zegt dat dit komt door een “blijvende focus op het aanbod aan klanten”. Daarnaast hanteert de airline de strategie om op primaire luchthavens te vliegen, wat resulteerde in de uitbreiding naar Berlin Tegel Airport. En behaalde easyJet naar eigen zeggen zeven nieuwe nummer één posities op luchthavens.

EasyJet groeide het afgelopen jaar ook door de neergang van anderen. Waaronder de faillissementen van Air Berlin en Monarch. En Ryanair was genoodzaakt meerdere vluchten te annuleren door stakingen van het personeel.

Kosten per stoel
EasyJet claimt een marktleidend omzetresultaat dat is gestegen met 16,8 procent naar ruim  6,6 miljard euro. De omzet per stoel steeg met 6,4 procent naar 69,57 euro. Om zich een positie in de Berlijnse markt te verwerven is er blijkbaar flink gestunt met stoelprijzen. Want zonder Tegel is die stijging 8,3 procent.

De kosten per stoel stijgen met 5,3 procent naar 48,78 euro. Dit komt volgens de airline voornamelijk door de uitbreiding naar Tegel, meer operationele verstoringen en stijging van de kosten van personeel. De totale kosten per stoel, inclusief de impact van deze kosten waren 64,31 euro. In 2017 was dat 60,40 euro. Dat is plus 6,5 procent.

Berlin Tegel Airport
De overname van een gedeelte van de operatie van het failliete Air Berlin op 15 december 2017 kostte 40 miljoen euro en geeft de airline volgens eigen zeggen een sterke nummer één positie in de derde grootste markt van Europa. Het totale verlies voor belasting van 170,0 miljoen euro is beter dan verwacht werd op het moment van de acquisitie. Een hoger dan verwacht headline verlies van 125,8 miljoen euro wordt gecompenseerd door lagere integratiekosten van 44,9 miljoen euro.

De operatie is volgens de low cost airline nu geëvolueerd naar een normaal dagelijks niveau met meer dan 20 easyJet-vliegtuigen, goede on-time performance en toegenomen merkbekendheid in de Berlijnse markt.

Kostenbesparingen en groeiprognose
De low cost airline heeft het afgelopen jaar 120,17 miljoen euro bespaard door gebruik te maken van groei, schaalvoordelen en vlootvernieuwing.

EasyJet wil verder groeien door een naar eigen zeggen ongeëvenaarde klantbeleving te realiseren via het aanbieden van het kwaliteitsnetwerk van hoofdluchthavens tegen scherpe prijzen en het warmste welkom in de lucht. Daarnaast werkt easyJet aan het verbeteren van de loyaliteit, het product easyJet Holidays en zakenreizen. Dit draagt naar verwachting bij aan een hogere opbrengst en marge.

De prognose voor easyJet’s groei in capaciteit is rond de 15 procent voor de eerste helft van het jaar en rond de 10 procent voor het hele jaar.

Voorbereiding op Brexit
easyJet is zich voor blijven bereiden op Brexit en opereert via luchtvaartmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Oostenrijk zodat binnen Europa gevlogen kan blijven worden en is dicht bij het behalen van een meerderheid EER eigenaren (dus uit de Europese Economische Ruimte, exclusief het Verenigd Koninkrijk) – op dit moment is dat 47 procent.

Door: | redactie[at]zakenreis.nl

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…