Delta Air Lines heeft een zeer sterk kwartaal achter de rug en verhoogt de prognose voor 2019. De partner van Air France-KLM profiteert mede van het feit de Boeing 737 MAX niet in de vloot te hebben, terwijl de concurrentie last heeft van de ‘grounding’ van dit type.
De Amerikaanse markt blijft het over de hele linie goed doen, met een stijgende vraag naar vliegtuigstoelen en een hoge bezettingsgraad. De niet-beschikbaarheid van de MAX, sinds medio maart, betekent dat de capaciteit aan stoelen in de markt is gedaald en de gemiddelde ticketprijs omhoog is gegaan.
Cash flow
De nettowinst van Delta in Q2 kwam uit op 1,5 miljard dollar op een omzet van 12,5 miljard. In het vergelijkbare kwartaal van 2018 waren deze getallen respectievelijk 1,2 miljard en 11,5 miljard. Ook de free cash flow steeg van 1,4 miljard naar 1,7 miljard dollar. De uitgaven voor kerosine daalden met anderhalf procent.
Delta staat er al jaren goed voor en profiteert nu van de malheur rond de Boeing 737 MAX. Als enige van de grote Amerikaanse carriers heeft de maatschappij uit Atlanta de MAX namelijk niet besteld. Delta koos in een eerdere fase al voor de Airbus A321neo, een toestel dat vergelijkbaar is met de MAX, maar dan zonder de technische problemen.
Vliegverbod
Delta heeft een groot aantal Boeing 737’s in dienst, maar deze behoren tot de vorige generatie en hebben in tegenstelling tot de MAX geen vliegverbod. Delta is de afgelopen jaren over de hele linie veel meer richting Airbus geschoven. In totaal heeft de airline nog 260 orders uitstaan, allemaal bij Airbus en geen enkele bij Boeing.
Concurrenten als United (14 toestellen), American (24) en Southwest (34) hebben de Boeing MAX wel in de vloot, maar kunnen deze vliegtuigen al vier maanden niet gebruiken. Wanneer de MAX weer toestemming krijgt van de Amerikaanse autoriteiten om het luchtruim te kiezen is vooralsnog onduidelijk.

