De resultaten van Boeing zijn in het derde kwartaal gekelderd als gevolg van de aanhoudende problemen rond de 737 MAX. De nettowinst halveerde en de cashflow eindigde diep in de min.
De omzet van het concern daalde met 21 procent, ten opzichte van Q3 in 2018, naar 19,9 miljard dollar. Onder de streep bleef er nog wel winst over, dankzij de verkoop van andere vliegtuigen en producten, maar de 1,16 miljard winst betekende wel een teruggang van 51 procent.
In cash staat Boeing er slecht voor: zat er vorig jaar in de vergelijkbare periode nog 4,6 miljard dollar in kas, in Q3 van 2019 was er een tekort van 2,4 miljard.
Geen zicht
En de misère houdt aan voor de Amerikaanse fabrikant. De Boeing 737 MAX staat sinds medio maart 2019 aan de grond; zicht op de terugkeer in de lucht is er nog niet, terwijl er nog geen zicht is op terugkeer in de lucht.
Een spiksplinternieuwe Boeing 737 MAX van het Indonesische Lion Air crashte vorig jaar; alle 189 inzittenden kwamen om. Vijf maanden later stortte een MAX van Ethiopian Airlines neer, waarbij de 157 inzittenden stierven.
Boeing ontkende aanvankelijk dat er sprake was van fouten in het ontwerp of de techniek aan boord, maar kwam daar later op terug.
Lion Air
Gisteren kwam de Indonesische onderzoeksraad met haar eindoordeel over de crash van Lion Air. Het rapport is vernietigend voor Boeing. De MAX had een anti-stall systeem aan boord, MCAS, waarvan de piloten het bestaan niet wisten.
In de bijgeleverde handboeken was ook niet duidelijk hoe de vliegers MCAS, dat de neus van het vliegtuig automatisch naar beneden drukt, konden overrulen. Het systeem trad op die fatale dag uit zichzelf in werking, vlak na het opstijgen; de piloten slaagden er niet in het toestel op te trekken.
Het eindrapport over de crash van Ethiopian moet nog komen, maar de eerste bevindingen wezen er op dat ook hier MCAS de schuldige was.
Intussen heeft Boeing de CEO van de divisie commerciële vliegtuigen Kevin McAllister vervangen door Stan Deal, afkomstig van Boeing Global Services. Eerder deze maand werd topman Dennis Muilenburg zijn nevenfunctie van president ontnomen. Het lijkt erop dat de onderneming zoekt naar zondebokken voor het fiasco rond de MAX. Of Muilenburg nog lang zal aanblijven is dan ook de vraag.

