Home / Luchtvaart / Winst Air France-KLM

Winst Air France-KLM

Winst Air France-KLM

Air France-KLM heeft het tweede kwartaal positief afgesloten, schatten analisten, die uitkomen op een winst rond de 140 miljoen euro. Komende woensdag maakt het concern de cijfers over Q2 en het eerste halfjaar bekend in Parijs.

Vorig jaar leed Air France-KLM in Q2 nog een nettoverlies van 79 miljoen euro. Ook het eerste halfjaar was in 2015 verlieslijdend: minus 638 miljoen euro. Door een goede tweede zes maanden wist de Frans-Nederlandse onderneming over heel 2015 toch winst te boeken: 118 miljoen euro.

De vooruitzichten zijn nu beter, maar omdat het verlies in Q1 van 2016 uitkwam op 155 miljoen, zal H1 van 2016 toch ook een licht verlies opleveren. Maar in vergelijking met H1 van 2015 is er een grote vooruitgang.

De omzet is wel aan het dalen, door een combinatie van lagere ticketprijzen en een duurdere dollar. Daar staat tegenover dat de brandstofprijs op een laag niveau blijft en het concern zo veel kosten kan besparen.

Janaillac
Woensdag zal de nieuwe topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, die op  4 juli aantrad, voor het eerst in het openbaar zijn opwachting maken. Hij zal de financiële presentatie overlaten aan Pierre-François Riolacci, de financieel directeur. Riolacci heeft overigens zijn vertrek bekendgemaakt, komend najaar, zonder opgave van reden. Air France-KLM heeft nog geen opvolger bekendgemaakt.

Intussen worstelen op de achtergrond bij zowel Air France als KLM de directies met de vakbonden over nieuwe cao’s. Bij Air France gaat het cabinepersoneel mogelijk deze week in staking. Ook bij KLM rommelt het op twee niveaus: zowel in de cabine als aan de grond. De KLM-leiding is er nog niet in geslaagd afspraken te maken met de bonden van deze twee groepen ondernemers. Alleen de piloten van KLM sloten eerder al een cao met de directie  af.

Bij Air France wist Janaillac in juni de piloten, die dreigden met hun zoveelste staking, voor even koest te houden door de belofte binnen vier maanden na zijn aantreden ‘serieus’ naar hun eisen en grieven te kijken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…