Home / Luchtvaart / Wie krijgt Alitalia?

Wie krijgt Alitalia?

Wie krijgt Alitalia?

De biedingstermijn voor overname van Alitalia liep gisteren af. Volgens de bewindvoerders zijn er drie gegadigden – namen zijn niet genoemd. EasyJet en Lufthansa bevestigen zelf in de race te zijn; de derde kandidaat zou een Amerikaans-Italiaanse groep zijn. Air France-KLM heeft opnieuw ontkend erbij betrokken te zijn.

De drie bewindvoerders, die sinds mei 2017 het toen failliet verklaarde Alitalia besturen, bespreken de inhoud van de aanbiedingen de komende dagen en zouden daarna een keus maken. Alitalia blijft vooralsnog doorvliegen volgens dienstregeling. De Italiaanse regering stelde vorig jaar een krediet ter beschikking om de airline in de lucht te houden.

“EasyJet heeft een aangepaste ‘expression of interest’ ingediend door een geherstructureerd Alitalia, als onderdeel van een consortium. Dit is in overeenstemming met de bestaande strategie voor Italië van easyJet,” zegt de Britse prijsvechter in een verklaring. De airline heeft niet gezegd hoeveel zij voor Alitalia over heeft noch hoe de herstructurering eruit zal zien. EasyJet heeft vanaf het begin dat Alitalia in de etalage stond belangstelling gehad.

Ook Lufthansa is een kaper op de kust van het eerste uur. Lufthansa zegt nu in een verklaring een verbeterd bod te hebben gedaan op ‘een nieuw Alitalia.’ Eerder heeft de Duitse maatschappij ook bedragen genoemd: een half miljard euro voor de vloot, de slots en het in dienst nemen van de helft van de 12.000 personeelsleden. Vooral dat laatste zal op veel weerstand stuiten.

Delta Air Lines
De derde partij is vrijwel zeker de Amerikaanse investeerder Cerberus, die samenwerkt met Italiaanse investeerders – 51 procent van de aandelen moet volgens een EU-wet in handen blijven van een Europees bedrijf. Ook de Amerikaanse carrier Delta Air Lines is mogelijk bij dit bod betrokken. Deze partijen hebben dit nog niet bevestigd.

Delta is de partner van Air France, KLM én van Alitalia en wil graag controle houden over de lucratieve Italiaanse markt. Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM gaf eerder dit jaar ook uiting aan zijn vrees over verkoop van Alitalia aan Lufthansa of easyJet, waarmee het marktaandeel van de Frans-Nederlands-Amerikaanse groep behoorlijke schade zou oplopen. Maar van een bod was geen sprake, zei hij

Air France-KLM sprak deze week voor de zoveelste keer berichten tegen dat het bedrijf zelf toch bij de bieding op Alitalia betrokken zou zijn.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…