Home / Luchtvaart / WestJet dockt op Schiphol

WestJet dockt op Schiphol

WestJet dockt op Schiphol

WestJet heeft vrijdagmiddag de eerste reguliere verbindinding tussen Calgary en Amsterdam voltooid. Bestuurder Chris Hedlin spreekt tegen Zakenreis na aankomst over ‘een sterke vraag’ aan tickets: het vliegtuig van de Canadese KLM-partner zat voor 85 procent vol.

De Boeing 787-9 van WestJet heeft rugwind gehad vanuit Noord-Amerika, landt aanzienlijk vroeger dan verwacht en stroomt daarna vlot leeg. Twee hostesses van Schiphol in Hollandse dracht delen bij de aankomstgate stroopwafels en tulpen (van hout) uit. Met 272 van de 320 stoelen bezet – volgens een opgave van WestJet – is de ‘load factor’ voor een vlucht in coronatijd uitzonderlijk goed.

Gesloten
Canada is, evenals de Verenigde Staten, nog steeds gesloten voor passagiers uit Europa vanwege corona en dus zijn er vooralsnog vrijwel uitsluitend Noord-Amerikanen aan boord. De Europese Unie en het Groot-Brittannië staan wel gevaccineerden uit Canada en de VS toe, omgekeerd niet. Daar komt wel verandering in, zegt Jared Mikoch-Gerke, senior manager government relations bij WestJet. “Vanaf 7 september gaan bij ons de grenzen ook weer open.” De VS overwegen een soortgelijke, reciproke maatregel, ten opzichte van Europa.

Codeshare met KLM
WestJet begint in eerste instantie met twee vluchten per week tussen Calgary en Amsterdam, over enkele weken gaat dit naar drie keer. De codeshare met KLM is nog in ontwikkeling, verduidelijkt Chris Hedlin, wiens officiële titel vice president network planning & alliances is. Vanuit Calgary heeft KLM nu wel toegang tot het hele netwerk van WestJet. In Europa zijn nog lang niet alle verbindingen van KLM ook toegankelijk voor WestJet. “Daar praten we nog over.”

Voor WestJet als geheel ziet Hedlin een positieve ontwikkeling, met een stijgende vraag, met name voor de komende maanden. De kou is daarmee nog niet uit de lucht, zegt hij, de bezettingsgraad van de vliegtuigen ligt nu rond de 45 procent. “Daar werken we aan.”

WestJet heeft geen eigen vestiging in Nederland. Alle commerciële wederwaardigheden worden afgehandeld door APG Netherlands, de general sales agent (GSA).

Foto’s © Lolke van der Heide

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…