Home / Luchtvaart / Wel lunchen, niet vliegen

Wel lunchen, niet vliegen

Wel lunchen, niet vliegen

Lunchen aan de grond in een Airbus A380, een vliegtuigmaaltijd kopen in de supermarkt: airlines zoeken in coronatijd naar alternatieve bronnen van inkomsten, zonder de lucht in te gaan. Ze hopen zo ook binding te houden met hun klanten.

Singapore Airlines veranderde afgelopen weekeinde op luchthaven Changi twee geparkeerde Airbus A380’s in pop-up restaurants, geopend voor lunch. Terwijl normaal rond 500 mensen in één toestel passen, nam de carrier strikt de regels van social distancing in acht. In elke A380 was zo plaats voor 200 gasten.

De ‘passagiers’ moesten op de airport de normale veiligheidsprocedures ondergaan en konden alleen aan boord gaan als ze in bezit waren van een negatieve coronatest. De gasten konden een eenvoudige economy-maaltijd van omgerekend 35 euro wegwerken, maar er was ook een business class lunch van zes gangen voor 200 euro.

Acht gangen
De duurste maaltijd was die in de first class suite waar de ‘reiziger’ 400 euro moest neertellen voor acht gangen. De inzittenden van de A380 konden enige uren aan boord blijven en hadden de beschikking over het gebruikelijke aanbod aan entertainment.

Singapore Airlines spreekt van een succes: alle aangeboden zitplaatsen waren bezet. De maatschappij is van plan de lunches binnenkort te herhalen. Of de carrier er ook daadwerkelijk aan heeft verdiend heeft zij niet gezegd. Daar lijkt het wel op: als we uitgaan van een opbrengst van gemiddeld 50 euro per klant was de opbrengst dus 20.000 euro. Kosten staan daar nauwelijks tegenover. Brandstof werd er niet verbruikt en het personeel was al betaald.

Behalve de inkomsten, die anders niet zouden zijn gegenereerd, denkt Singapore Airlines ook dat de service goed is voor haar naam en de klanten bindt aan het bedrijf. Veel mensen, vooral in het zakelijke segment, zeggen de routine van het vliegen te missen. Een maaltijd in een niet-vliegend vliegtuig is voor hen een kleine troost.

Maar de verdiensten vallen in het niet bij de enorme verliezen die Singapore Airlines lijdt door de terugval in de vraag naar tickets. Zoals bij vrijwel alle grote netwerkcarriers is het aantal vervoerde passagiers bij de airline sinds maart/april gekelderd met 75 tot 80 procent, mogelijk met nog meer.

Finnair
Ook Finnair is zo’n netwerkcarrier. De Finse maatschappij legt zich al jaren toe op vervoer naar Azië met een overstap in Helsinki, een markt die nu ook bijna volledig in elkaar is gezakt. Finnair verkoopt sinds kort kant-en-klare business class maaltijden – niet aan boord, maar in een supermarkt vlakbij de hub. De prijs: 12,90 euro.

De eerste dagen was de vraag meteen groot en gingen er grif 1.600 maaltijden over de toonbank. Ter vergelijking: vóór de coronacrisis produceerde Finnair 12.000 van dergelijke maaltijden per dag. Finnair zegt het product nu ook elders in het land te willen verkopen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…