Home / Luchtvaart / Wel lunchen, niet vliegen

Wel lunchen, niet vliegen

Wel lunchen, niet vliegen

Lunchen aan de grond in een Airbus A380, een vliegtuigmaaltijd kopen in de supermarkt: airlines zoeken in coronatijd naar alternatieve bronnen van inkomsten, zonder de lucht in te gaan. Ze hopen zo ook binding te houden met hun klanten.

Singapore Airlines veranderde afgelopen weekeinde op luchthaven Changi twee geparkeerde Airbus A380’s in pop-up restaurants, geopend voor lunch. Terwijl normaal rond 500 mensen in één toestel passen, nam de carrier strikt de regels van social distancing in acht. In elke A380 was zo plaats voor 200 gasten.

De ‘passagiers’ moesten op de airport de normale veiligheidsprocedures ondergaan en konden alleen aan boord gaan als ze in bezit waren van een negatieve coronatest. De gasten konden een eenvoudige economy-maaltijd van omgerekend 35 euro wegwerken, maar er was ook een business class lunch van zes gangen voor 200 euro.

Acht gangen
De duurste maaltijd was die in de first class suite waar de ‘reiziger’ 400 euro moest neertellen voor acht gangen. De inzittenden van de A380 konden enige uren aan boord blijven en hadden de beschikking over het gebruikelijke aanbod aan entertainment.

Singapore Airlines spreekt van een succes: alle aangeboden zitplaatsen waren bezet. De maatschappij is van plan de lunches binnenkort te herhalen. Of de carrier er ook daadwerkelijk aan heeft verdiend heeft zij niet gezegd. Daar lijkt het wel op: als we uitgaan van een opbrengst van gemiddeld 50 euro per klant was de opbrengst dus 20.000 euro. Kosten staan daar nauwelijks tegenover. Brandstof werd er niet verbruikt en het personeel was al betaald.

Behalve de inkomsten, die anders niet zouden zijn gegenereerd, denkt Singapore Airlines ook dat de service goed is voor haar naam en de klanten bindt aan het bedrijf. Veel mensen, vooral in het zakelijke segment, zeggen de routine van het vliegen te missen. Een maaltijd in een niet-vliegend vliegtuig is voor hen een kleine troost.

Maar de verdiensten vallen in het niet bij de enorme verliezen die Singapore Airlines lijdt door de terugval in de vraag naar tickets. Zoals bij vrijwel alle grote netwerkcarriers is het aantal vervoerde passagiers bij de airline sinds maart/april gekelderd met 75 tot 80 procent, mogelijk met nog meer.

Finnair
Ook Finnair is zo’n netwerkcarrier. De Finse maatschappij legt zich al jaren toe op vervoer naar Azië met een overstap in Helsinki, een markt die nu ook bijna volledig in elkaar is gezakt. Finnair verkoopt sinds kort kant-en-klare business class maaltijden – niet aan boord, maar in een supermarkt vlakbij de hub. De prijs: 12,90 euro.

De eerste dagen was de vraag meteen groot en gingen er grif 1.600 maaltijden over de toonbank. Ter vergelijking: vóór de coronacrisis produceerde Finnair 12.000 van dergelijke maaltijden per dag. Finnair zegt het product nu ook elders in het land te willen verkopen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nog minder hinder Schiphol

Nog minder hinder Schiphol

05/03/2021

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland nemen extra stappen tegen geluidshinder, ‘ook nu er minder vliegverkeer is’ en ‘ongeacht de ontwikkeling van de luchtvaart,’ zeggen de twee organisaties. De zestien nieuwe maatregelen…

Omzet Brussels 72 pct lager

Omzet Brussels 72 pct lager

05/03/2021

Brussels Airlines heeft een zwaar jaar achter de rug. Het aantal vervoerde passagiers daalde met 77 procent en de omzet met 72 procent. Er kwam een operationeel verlies van 332…

Vliegverbod UK nu tot 1 april

Vliegverbod UK nu tot 1 april

04/03/2021

Het vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika naar Nederland is verlengd met vier weken tot 1 april. Dit schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan…

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

04/03/2021

De Lufthansa Group heeft over 2020 een nettoverlies geleden van 6,7 miljard euro, als gevolg van de coronacrisis. De Duitse onderneming kromp het personeelsbestand in met een vijfde. De vraag…

IATA: geen vaccinatieplicht

IATA: geen vaccinatieplicht

03/03/2021

Passagiers hoeven wat IATA betreft niet te zijn ingeënt tegen corona om te mogen reizen, maar de organisatie legt de verantwoordelijkheid hiervoor bij overheden. “Als de Europese Unie een vaccinatieplicht…