Home / Luchtvaart / Wegen vóór de vlucht

Wegen vóór de vlucht

Wegen vóór de vlucht

Wie met Uzbekistan Airways wil vliegen moet binnenkort bij het inchecken eerst op de weegschaal gaan staan. De maatschappij uit Oezbekistan zegt de maatregel door te zullen voeren uit veiligheidsoverwegingen.

“Volgens de regels van de International Air Transport Association (IATA) zijn airlines verplicht voorafgaande aan de vlucht de passagiers te wegen,” zegt de carrier in een verklaring. In een reactie hierop zegt IATA evenwel dat een dergelijke regel helemaal niet bestaat. Uzbekistan Airways, dat niet meer naar Schiphol vliegt maar wel op Parijs Charles de Gaulle en Londen Heathrow, heeft ook niet aangegeven wat de limieten zijn voor het gewicht en wat er gebeurt met passagiers die daar boven zitten. Moeten ze een toeslag betalen? Of mogen ze niet mee?

In kleine vliegtuigen is het gewicht van passagiers en bagage van groot belang: te veel gewicht of een verkeerde verdeling ervan over het toestel kan tijdens de vlucht fatale gevolgen hebben. Maar Uzbekistan Airways is voorzien van een relatief nieuwe vloot met grote toestellen, die niet zo snel overbeladen kunnen zijn. De meeste Oezbeekse vliegtuigen zijn van Westerse makelij, zoals Airbus A320’s en Boeing 767’s.

Uzbekistan Airways is niet de eerste maatschappij die het gewicht van passagiers wil meten. In 2013 introduceerde Samoa Air een systeem waarbij de ticketprijs afhangt van het gewicht van de passagier en zijn/haar bagage. De maatschappij uit Samoa, een eilandengroep in de zuidelijke Stille Oceaan, heeft wél een duidelijke reden voor het gewichtsbeleid: het aantal mensen met obesitas is er een van de hoogste ter wereld, terwijl de airline vliegt met kleine toestellen waarin plaats is voor maximaal negen passagiers. Een goede balans is dan van cruciaal belang. Samoa Air zegt dat het systeem na twee jaar nog steeds goed functioneert en hoopt dat het de inwoners van het land ook stimuleert om af te vallen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…

Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…