Home / Luchtvaart / Weer uitstel voor Alitalia

Weer uitstel voor Alitalia

Weer uitstel voor Alitalia

Alitalia krijgt tot juli volgend jaar om staatsleningen terug te betalen, zo heeft de regering in Rome medegedeeld. Ook zegt zij dat de bewindvoerders van de technisch failliete airline eind januari 2019 het overnameplan presenteren, met de Italiaanse Spoorwegen als grootaandeelhouder.

Alitalia ontving na het jongste bankroet in mei 2017 een overbruggingskrediet van 600 miljoen euro en later dat jaar nog eens 300 miljoen. De terugbetaling van de 900 miljoen is al enkele malen uitgesteld. De termijn van 15 december is nu nog eens met een half jaar verlengd naar eind juni 2019.

Ferrovie dello Stato Italiane
Op 31 januari 2019 komen de drie bewindvoerders met hun overnameplan, heeft de regering laten weten. Het Italiaanse spoorwegbedrijf FS (Ferrovie dello Stato Italiane), een staatsonderneming, heeft eind oktober een bod -uitgebracht op Alitalia, waarvan de hoogte onbekend is. De bewindvoerders hebben dit bod inmiddels geaccepteerd.

FS wil samen met een buitenlandse airline Alitalia gaan runnen. Delta Air Lines en easyJet hebben beide interesse getoond voor een belang in Alitalia. Onduidelijk is of zij bereid zijn in zee te gaan met een staatsbedrijf en hoeveel ze willen investeen. Bronnen bij Air France-KLM zeggen dat hun Amerikaanse partner Delta niet al te veel risico zal willen nemen en de potentiële deelname waarschijnlijk zal beperken tot vijf, hooguit tien procent.

Winst of verlies
Hoe het Alitalia, dat al anderhalf jaar wordt bestuurd door de bewindvoerders, financieel precies vergaat is onbekend. De airline heeft dit jaar twee keer een persbericht uitgebracht, over de cijfers in mei en juni. Over beide maanden meldde Alitalia een forse groei in omzet. Wat er in de andere maanden gebeurde is niet medegedeeld, evenmin als het resultaat: boekt Alitalia winst of nog steeds verlies?

De bewindvoerder hebben recentelijk gezegd dat de omzet in het huidige boekjaar ‘boven de drie miljard euro’ zal uitkomen. Ook dat zegt weinig,  zolang informatie over winst of verlies uitblijft.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…