Home / Luchtvaart / Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

De Italiaanse regering geeft Alitalia een nieuwe overheidslening, nu van 400 miljoen euro. De carrier, partner van KLM en Air France, is technisch failliet, maar kan via staatskrediet al twee jaar en zeven maanden in de lucht blijven. Intussen zit er geen schot in de gesprekken over overname door nieuwe investeerders.

Nadat grootaandeelhouder Etihad zich in april 2017 terugtrok uit het bedrijf, ging Alitalia failliet. Maar de regering stelde speciale ‘administrateurs’ aan die de carrier sindsdien besturen. Eerder gaf de Italiaanse regering staatsleningen van 600 miljoen en 300 miljoen euro. De terugbetaling hiervan is verscheidene malen uitgesteld.

Verlies
Hoe de airline er nu financieel voor staat is onduidelijk, want er worden weinig cijfers bekendgemaakt, maar Italiaanse media houden het erop dat Alitalia elke dag een verlies lijdt 700.000 euro.

De regering heeft opnieuw een termijn genoemd waarop Alitalia nieuwe eigenaren zou moeten hebben: 31 mei 2020. Eerdere ‘deadlines’ verliepen steeds zonder dat er iets gebeurde.

Verscheidene gegadigden hebben zich de afgelopen jaren gemeld. Momenteel is het Italiaanse staatsspoorbedrijf (Ferrovie dello Stato Italiane) de belangrijkste kandidaat, in een consortium met Delta Air Lines. De Amerikaanse airline zou een belang van tien procent willen nemen, maar aarzelt al ruim een jaar of zij die stap zal nemen.

Nationalisatie
Een andere optie is nationalisatie, waar de huidige regering wel oren naar heeft. De vraag is of de Europese Commissie dat zal accepteren, want de luchtvaartsector moet volgens EU-regels marktconform zijn en een verlieslijdend staatsbedrijf betekent verstoring van de concurrentie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reisadvies BZ druk bezocht

Reisadvies BZ druk bezocht

20/01/2021

De overheidssite met reisadvies is in 2020 bijna 90 miljoen keer geraadpleegd, tegenover 3,25 miljoen een jaar eerder. Dit zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Blok woensdag tijdens een digitale…

Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…