Home / Luchtvaart / Weer pilotenstaking bij Lufthansa, twee dagen lang

Weer pilotenstaking bij Lufthansa, twee dagen lang

Weer pilotenstaking bij Lufthansa, twee dagen lang

Maandagmiddag om 13.00 uur gaan piloten bij Lufthansa opnieuw in staking uit protest tegen versobering van hun pensioenregeling. De piloten op short haul beginnen met de staking van 35 uur, op dinsdag nemen vanaf 06.00 uur ook hun collega’s op long haul deel. Dinsdag om 23.59 uur zullen de piloten hun werk hervatten.

Lufthansa zal rond de 1.450 vluchten moeten annuleren, waardoor 200.000 passagiers zullen worden getroffen. Zusterbedrijven Austrian Airlines, Brussels Airlines, Germanwings, Swiss en Air Dolomiti vliegen wel normaal. Lufthansa probeert zoveel mogelijk om getroffen passagiers over te boeken op vluchten van deze airlines.

Het is de achtste staking dit jaar van piloten bij Lufthansa die zijn aangesloten bij de vakbond Vereiniging Cockpit (VC). Van de 10.000 piloten die Lufthansa in dienst heeft is ruim de helft (5.400) lid van VC.

Lufthansa wil de huidige regeling, waarbij piloten op hun 55ste vrijwillig met pensioen kunnen,  gaan aanpassen; jonge piloten zouden minimaal tot hun 60ste door moeten vliegen. De directie heeft inmiddels aangeboden de regeling te willen handhaven voor bestaand personeel. Vers aangenomen piloten zouden dan onder het ‘nieuwe regime’ gaan vallen. Maar VC heeft daar niet mee ingestemd en gaat door met de stakingen.

Lufthansa noemt in een verklaring de nieuwe staking “volkomen onbegrijpelijk en buiten alle proporties”. De maatschappij pleit ervoor om het stakingsrecht in Duitsland voor werknemers bij ondernemingen in de “cruciale infrastructuur” zoals luchtvaartmaatschappijen te beperken, omdat de piloten nu een bedrijf hun wil kunnen opleggen.

VC heeft de voorgestelde nieuwe pensioenregeling als “sociale kaalslag” betiteld. Maar volgens Lufthansa is het versoberde pensioenstelsel “nog steeds het beste, zo niet het beste” ter wereld onder airlines.

Lufthansa-topman Carsten Spohr lijkt vooralsnog niet verder te willen toegeven aan de eisen van de piloten en VC.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…