Home / Luchtvaart / Weer cabine-acties bij KLM

Weer cabine-acties bij KLM

Weer cabine-acties bij KLM

KLM heeft vrijdag een ultimatum laten verlopen van FNV Luchtvaart over het terugdraaien van -1 CA. FNV stelt daarom nieuwe acties tegen KLM in het vooruitzicht en dat doet ook VNC, de andere bond.

Beide bonden willen dat de directie de omstreden  -1 CA maatregel (één cabin attendant – CA – minder op 40 procent van de long haul vluchten) terugdraait in een nieuwe cao, waar al meer dan een jaar over wordt onderhandeld. KLM beloofde dat eind 2016 ook, maar kwam daar later op terug, omdat er in haar ogen te weinig voortgang zat in de cao-onderhandelingen.

In het eindbod voor een nieuwe cao stond begin deze maand daarom niets over -1 CA, tot grote woede van de bonden. VNC voerde eerder al korte werkonderbrekingen. “Wij accepteren dit chantagemiddel niet,” zegt Birte Nelen, bestuurder van FNV Luchtvaart in een verklaring. “Als de maatregel wordt geschrapt, komt dat iedereen ten goede: het cabinepersoneel, de passagiers, de kwaliteit van het product aan boord en dus uiteindelijk ook KLM als organisatie.”

FNV gaat stiptheidsacties voeren om de druk op te voeren. Nelen: “Als vanaf zondag door vertragingen de werktijden uit de cao worden overschreden, zal het cabinepersoneel niet langer doorwerken. We gaan KLM strikt aan de afspraken uit de cao houden. Totdat KLM de -1 CA maatregel terugdraait.”

Innovatief voorstel
De leden van FNV Cabine wezen vorige week in een intern referendum het cao-eindbod van KLM af. Nelen: “FNV Luchtvaart heeft een zeer innovatief voorstel voor een nieuwe cao gedaan, waarin ook besparingen voor KLM zijn opgenomen. In ruil vragen wij: verlaging van de werkdruk, meer zeggenschap over de werkroosters en een fatsoenlijke loonsverhoging. We nodigen KLM dan ook uit om met ons een gebalanceerd cao-akkoord af te spreken dat breed wordt gedragen.”

Nelen voerde namens FNV  onderhandelingen voor de nieuwe cao. “Het personeel heeft de afgelopen jaren fors ingeleverd op hun arbeidsvoorwaarden,” aldus Nelen. “Nu KLM flinke winst boekt, is het tijd dat de luchtvaartmaatschappij weer investeert in haar mensen. De werkdruk voor het cabinepersoneel steeg het afgelopen jaar, omdat de directie eenzijdig -1 CA doorvoerde. Na verscheidene acties van het personeel beloofde KLM de maatregel terug te draaien.”

FNV Cabine hield deze week ook een picketline bij het bemanningencentrum van KLM op Schiphol, waarbij leden en niet-leden van de bond werd opgeroepen om een petitie te tekenen tegen -1 CA. VNC deed aan deze actie niet niet actief mee, maar ondersteunt de petitie wel.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Deel Zaventem te koop

Deel Zaventem te koop

24/04/2018

De Australische financiële groep Macquarie wil haar belang van 36 procent in Brussels Airport verkopen. Chinese investeerders zouden interesse hebben om de aandelen in de goedlopende luchthaven over te nemen….

Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

23/04/2018

Personeel bij Air France staakt vandaag en morgen voor de zoveelste keer in korte tijd. Hoewel lang niet iedereen meedoet heeft de airline een kwart van alle vluchten moeten schrappen….

Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

20/04/2018

CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM laat in een referendum het personeel een uitspraak doen over zijn plan voor een langzame loonsverhoging. Als een meerderheid tegen is, stapt hij op….

RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

20/04/2018

RAI Amsterdam wil de banden met andere evenementen- en beurslocaties in Amsterdam stevig aanhalen. De beurs- en congresgigant wil zo meer ruimte creëren voor evenementen, nu uitbreiding van het eigen…