Home / Luchtvaart / Weer bonus Smith: 2 miljoen

Weer bonus Smith: 2 miljoen

Weer bonus Smith: 2 miljoen

CEO Ben Smith van Air France-KLM krijgt voor crisisjaar 2020 een voorwaardelijke bonus van twee miljoen euro, wegens zijn ‘sleutelrol’ bij het binnenhalen van staatssteun. Dit blijkt uit het afgelopen week gepubliceerde jaarverslag.

De twee miljoen euro betreft een aandelenpakket in de onderneming. Hij zal dit pas ontvangen nadat Air France-KLM driekwart van de ontvangen staatssteun heeft terugbetaald. Volgende maand moet de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse combinatie er nog wel goedkeuring aan geven. Het aandelenpakket vormde een deel van de in 2018 afgesproken remuneratie voor Smith, zegt de onderneming.

Prestaties
De raad van commissarissen van Air France-KLM “erkent” in het jaarverslag “de prestaties van de heer Smith.” De CEO heeft er volgens de raad voor gezorgd dat de holding tijdens de huidige crisis “over voldoende cash” beschikt. Een van zijn genoemde ‘verdiensten’ is het binnenhalen van loonsubsidie in Frankrijk en Nederland. Smith heeft volgens de commissarissen verder “een sleutelrol” gespeeld bij het verkrijgen van de leningen van de Franse en Nederlandse regeringen (7 miljard en 3,4 miljard), bedoeld “om de cohesie binnen de groep te verzekeren.”

Feit is dat echter Air France en KLM in 2020 onderhandelden op directieniveau met hun respectieve regeringen, over twee afzonderlijke financiële pakketten per land. Of Smith hierin een rol speelde is de vraag, maar belangrijker dan dat: Parijs en Den Haag wilden Air France en KLM niet in de steek laten en dus zou er in alle gevallen sprake zijn van steun. Het binnenhalen van de miljarden was geen verdienste van de bestuurders. Zonder hulp was de holding vermoedelijk in de zomer of herfst van 2020 failliet gegaan.

Oud recht
Toen Benjamin Smith in de zomer van 2018 aantrad als CEO van Air France-KLM stond de luchtvaartsector er florissant bij en niets wees erop dat daar verandering in zou komen. Maar begin 2020 sloeg de coronacrisis toe en werd alles anders. Hoewel Air France en KLM sinds maart/april 2020 aan een staatsinfuus liggen, gaf Smith aan recht te blijven houden op zijn langetermijnbonussen (aandelen) en hij kreeg hiervoor steun van de raad van commissarissen en van de meeste aandeelhouders.

Op de online aandeelhoudersvergadering in mei 2020 oordeelden de meeste deelnemers dat Smith niet mocht worden gekort over een boekjaar waarin er nog geen sprake was van corona. Eén aandeelhouder: de Nederlandse staat, was het daar niet mee eens. Minister Hoekstra van Financiën oordeelde toen dat Air France-KLM op alle fronten diende te bezuinigen en eiste ook van de top een offer, zonder bonussen.

Foto boven: Ben Smith © Air France-KLM

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…