
Topman Willie Walsh van IAG is vanaf heden met pensioen. Hij heeft ruim 10 miljoen euro aan salaris en bonussen meegekregen, hetgeen hem op veel kritiek van aandeelhouders is komen te staan. Zijn vertrek was al eerder voorzien, maar werd vanwege de coronacrisis uitgesteld.
Walsh stond bekend als een krachtige no-nonsense bestuurder en toen corona de luchtvaartbranche vanaf maart in een wurggreep nam, vroeg de board van de International Airlines Group (British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus) hem daarom zijn geplande afscheid met een half jaar uit te stellen. De Ier nam het verzoek aan.
De man van tien miljoen
Nu is Walsh echt weg en opgevolgd door de Spanjaard Luis Gallego. Walsh ontvangt een salaris van 3,2 miljoen pond over 2019, waaronder een bonus van 833.000 pond. Verder krijgt hij aandelen mee ter waarde van 6,3 miljoen pond. De som van dit alles is 9,5 miljoen pond, omgerekend 10,4 miljoen euro.
De board van IAG liet hiermee de beloning voor Walsh onveranderd, vanuit de redenatie dat de afspraken vóór corona waren gemaakt. Op een recente aandeelhoudersvergadering ontstond veel tumult over de remuneratie van de scheidende CEO.
Aandeelhouders zijn meestal redelijk volgzaam, nu niet: een derde van hen stemde tegen het pakket voor Walsh. Ze vinden dat zijn beloning in geen verhouding staat tot wat veel personeelsleden van de groep de komende tijd zullen doormaken: verlaging van hun inkomen en mogelijk verlies van hun baan.
80 procent minder
Net als de hele internationale luchtvaart is ook IAG zeer hard getroffen door corona, met een terugloop in aantallen passagiers van 80 procent of meer sinds april. Walsh was meteen voor snoeiharde maatregelen in IAG, zonder staatssteun. De vier airlines zijn evenwel in drie verschillende landen gevestigd: de UK, Ierland en Spanje.
In tijden van crisis is nationaliteit van belang: in sommige naties wordt hulp van de overheid verwacht, in andere juist niet. Voor IAG betekent dit dat Iberia en Vueling wel hulp krijgen uit Madrid, in de vorm van een lening ter waarde van een miljard euro, terwijl BA niets ontvangt en dat ook niet wil. Walsh en topman Cruz van BA zien corona als een bedrijfsrisico waar ondernemingen zelf mee af moeten rekenen.
Waar alle leden van IAG wel gebruik van hebben gemaakt in de coronatijd is subsidie op de loonsom van de afzonderlijke regeringen. Zowel bij BA als Iberia, Vueling en Aer Lingus zijn grote ingrepen op komst wanneer de komende maanden de subsidie wordt afgebouwd.

