Home / Luchtvaart / Walsh nieuwe voorzitter A4E

Walsh nieuwe voorzitter A4E

Walsh nieuwe voorzitter A4E

Willie Walsh, de CEO van de International Airlines Group, heeft vandaag de rol van voorzitter van Airlines for Europe (A4E) op zich genomen, als opvolger van Lufthansa’s Carsten Spohr. De voorzitterspositie bij de Europese brancheorganisatie, waarbij nu dertig airlines zijn aangesloten, wisselt elk jaar.

A4E heeft verder in een ontmoeting met Europese beleidsmakers aangegeven dat de overheidstaken in de zomerperiode voor het luchtverkeer beter moet verlopen dan vorig jaar. Volgens A4E leidden verscherpte grenscontroles in 2017 tot veel meer vertragingen en er waren ook meer problemen bij luchtverkeersleidingen. De organisatie vindt dat Europese overheden hun taken beter moeten uitvoeren om dit te voorkomen.

“Met de drukke zomer voor de boeg moeten we leren van de onacceptabele ervaringen van vorig jaar,” aldus Thomas Reynaert, de managing director van A4E. “Door een gebrekkige infrastructuur en onderbezetting stegen de vertragingen op sommige luchthavens met 300 procent. Hierdoor liep vijf procent van de passagiers hun aansluiting mis.”

Volgens Reynaert hebben ‘sommige lidstaten’ van de EU maatregelen genomen om de situatie te verbeteren, maar A4E wacht toch ‘voorzichtig’ af hoe dit in de praktijk zal uitvallen. “Er moet meer personeel worden ingezet en meer investeringen in automatisering zijn noodzakelijk.”

A4E maakt zich zorgen over de doorgevoerde nieuwe Europese regels voor grenspassage. Voor elke passagier kost dit gemiddeld twintig seconden extra controletijd. Dat lijkt niet veel, maar het betekent wel een uur extra voor een vliegtuig met 180 passagiers, zegt A4E.

Ook het gebrek aan luchtverkeersleiders in verscheidene EU-landen – waaronder Nederland – frustreert A4E. Reynaert: “Het verkeer nam in 2017 met 4,4 procent toe en tegelijkertijd steeg het oponthoud bij air traffic flow management met 6,9 procent. Dat staat in tijd gelijk aan een hele dag.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…