Home / Luchtvaart / Walsh aangetreden bij IATA

Walsh aangetreden bij IATA

Walsh aangetreden bij IATA

Willie Walsh is donderdag aangetreden als directeur-generaal van IATA. De opvolger van Alexandre de Juniac zegt te zullen werken aan een “herstart van een milieuvriendelijke luchtvaartindustrie” na de coronacrisis.

De benoeming van Walsh, de voormalige topman van British Airways en daarna van IAG, werd op de (digitale) jaarvergadering van IATA in november 2020 bekendgemaakt. De Ier, die dit jaar 60 wordt, kwam daarmee terug uit pensioen.

In zijn eerste verklaring als nieuwe directeur-generaal (ook CEO genoemd) van de luchtvaartkoepel prijst Walsh donderdag het werk van zijn voorganger, die volgens hem “vooraan heeft gestaan in pogingen de wereldwijde connectiviteit te herstellen.” De nieuwe CEO is “bereid te luisteren” naar iedereen, zo zegt hij, vooral over milieuvraagstukken.

“IATA zal samenwerken met voor- en tegenstanders om ervoor dat we onze beloftes van een duurzame luchtvaart zullen nakomen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat regeringen, die economisch en sociaal baat hebben bij onze bedrijfstak, ook begrip kunnen opbrengen voor onze omstandigheden,” aldus Walsh.

De brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen is zelf ook hard getroffen door de coronacrisis, omdat de leden (290 in getal) problemen hebben gekregen om hun contributie te betalen. Eind 2020 kondigde IATA daarom aan 400 banen te zullen schrappen, 22 procent van het totaal.

IATA beschikt over twee grote kantoren, in Genève en Montreal, waarbij de Zwitserse vestiging in feite het hoofdkwartier is, van waaruit de CEO opereert. Verder zijn er nog verscheidene kleinere kantoren, verspreid over de hele wereld. Walsh ging donderdag niet in op de lopende reorganisatie in eigen kring.

Foto © IATA – Willie Walsh links, Alexandre de Juniac rechts

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…