Home / Luchtvaart / Walsh: 89 pct minder pax

Walsh: 89 pct minder pax

Walsh: 89 pct minder pax

Het aantal passagiers in de luchtvaart ligt wereldwijd nog steeds 89 procent lager dan vóór de crisis, ‘met geen zicht op verbetering onder de huidige omstandigheden.’ Dit heeft de CEO van IATA, Willie Walsh, deze week gezegd.

Walsh herhaalde nog maar eens dat de huidige situatie “de ergste crisis” is die de sector ooit heeft meegemaakt. “En ik kan spreken uit persoonlijke ervaring, ik ben al veertig jaar werkzaam in de luchtvaart.”

De IATA-topman toonde begrip voor de “politieke noodzaak” die er tot nu toe bestond om reisrestricties door te voeren, maar wees er tevens op dat het nu ook “tijd is voor regeringen om na te denken over het opheffen van restricties, met het oplossen van de gezondheidscrisis in zicht.”

Volgens Walsh staat airlines een hele klus te wachten op de stilgevallen operatie weer op gang te brengen. “Wij willen samenwerken met regeringen zodat zij beter inzien wat airlines nodig hebben. Hervatting van de activiteiten moet op een gecoördineerde en veilige manier gebeuren.”

Ongelijkheid
Een van de problemen waar de mondiale luchtvaart de komende maanden mee te maken zal hebben is de ongelijke snelheden van de vaccinatiecampagnes. In sommige landen, waaronder Groot-Brittannië, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is inmiddels een meerderheid van de bevolking ingeënt.

Ook in de Verenigde Staten is sinds januari, na het aantreden van Joe Biden als president, het aantal vaccinaties in een stroomversnelling gekomen: 40 procent van de Amerikanen is nu geprikt. In de Europese Unie gaat het veel langzamer en zal het nog tot zeker juli/augustus duren voordat de meeste mensen een inenting hebben gekregen.

Heel anders is de situatie in Brazilië, voorheen een grote luchtvaartmarkt, waar president Bolsonaro vanaf het begin corona als ‘een griepje’ heeft betiteld. Terwijl de afgelopen maanden vrijwel overal de aantallen geïnfecteerden en doden als gevolg van corona daalden, maakte het Zuid-Amerikaanse land juist een forse stijging door, met momenteel ruim 4.000 overledenen per dag. De vaccinatiecampagne komt er moeizaam op gang.

Japan
In Japan, eveneens belangrijk voor de luchtvaart, is het aantal slachtoffers als gevolg van corona weliswaar laag, maar ook de vaccinatiegraad. Veel Japanners zijn huiverig voor vaccins, een houding die meer dan vijftig jaar teruggaat toen inentingen, tegen welke ziekte dan ook, verplicht waren, maar waarbij het enkele malen misging.

In Japan is nu minder dan 1 procent van de inwoners gevaccineerd. Het land heeft vanaf het begin van de pandemie zijn grenzen gesloten voor buitenlanders en dit blijft voorlopig zo, ook tijdens de Olympische Spelen 2020, die met een jaar uitstel deze zomer zullen plaatsvinden in Tokio. Alleen buitenlandse sporters, hun entourage en journalisten zijn welkom.

Naar verwachting zal het aantal vaccinaties in Afrika nog lange tijd het laagst blijven, waardoor veel landen van het continent mogelijk nog jaren moeilijk per vliegtuig bereikbaar zullen blijven.

Op de foto: Willie Walsh/© IATA

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…