Home / Luchtvaart / Walsh: 89 pct minder pax

Walsh: 89 pct minder pax

Walsh: 89 pct minder pax

Het aantal passagiers in de luchtvaart ligt wereldwijd nog steeds 89 procent lager dan vóór de crisis, ‘met geen zicht op verbetering onder de huidige omstandigheden.’ Dit heeft de CEO van IATA, Willie Walsh, deze week gezegd.

Walsh herhaalde nog maar eens dat de huidige situatie “de ergste crisis” is die de sector ooit heeft meegemaakt. “En ik kan spreken uit persoonlijke ervaring, ik ben al veertig jaar werkzaam in de luchtvaart.”

De IATA-topman toonde begrip voor de “politieke noodzaak” die er tot nu toe bestond om reisrestricties door te voeren, maar wees er tevens op dat het nu ook “tijd is voor regeringen om na te denken over het opheffen van restricties, met het oplossen van de gezondheidscrisis in zicht.”

Volgens Walsh staat airlines een hele klus te wachten op de stilgevallen operatie weer op gang te brengen. “Wij willen samenwerken met regeringen zodat zij beter inzien wat airlines nodig hebben. Hervatting van de activiteiten moet op een gecoördineerde en veilige manier gebeuren.”

Ongelijkheid
Een van de problemen waar de mondiale luchtvaart de komende maanden mee te maken zal hebben is de ongelijke snelheden van de vaccinatiecampagnes. In sommige landen, waaronder Groot-Brittannië, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is inmiddels een meerderheid van de bevolking ingeënt.

Ook in de Verenigde Staten is sinds januari, na het aantreden van Joe Biden als president, het aantal vaccinaties in een stroomversnelling gekomen: 40 procent van de Amerikanen is nu geprikt. In de Europese Unie gaat het veel langzamer en zal het nog tot zeker juli/augustus duren voordat de meeste mensen een inenting hebben gekregen.

Heel anders is de situatie in Brazilië, voorheen een grote luchtvaartmarkt, waar president Bolsonaro vanaf het begin corona als ‘een griepje’ heeft betiteld. Terwijl de afgelopen maanden vrijwel overal de aantallen geïnfecteerden en doden als gevolg van corona daalden, maakte het Zuid-Amerikaanse land juist een forse stijging door, met momenteel ruim 4.000 overledenen per dag. De vaccinatiecampagne komt er moeizaam op gang.

Japan
In Japan, eveneens belangrijk voor de luchtvaart, is het aantal slachtoffers als gevolg van corona weliswaar laag, maar ook de vaccinatiegraad. Veel Japanners zijn huiverig voor vaccins, een houding die meer dan vijftig jaar teruggaat toen inentingen, tegen welke ziekte dan ook, verplicht waren, maar waarbij het enkele malen misging.

In Japan is nu minder dan 1 procent van de inwoners gevaccineerd. Het land heeft vanaf het begin van de pandemie zijn grenzen gesloten voor buitenlanders en dit blijft voorlopig zo, ook tijdens de Olympische Spelen 2020, die met een jaar uitstel deze zomer zullen plaatsvinden in Tokio. Alleen buitenlandse sporters, hun entourage en journalisten zijn welkom.

Naar verwachting zal het aantal vaccinaties in Afrika nog lange tijd het laagst blijven, waardoor veel landen van het continent mogelijk nog jaren moeilijk per vliegtuig bereikbaar zullen blijven.

Op de foto: Willie Walsh/© IATA

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…