Home / Luchtvaart / VS ondermijnt transatlantische luchtvaartmarkt

VS ondermijnt transatlantische luchtvaartmarkt

VS ondermijnt transatlantische luchtvaartmarkt

De douanefaciliteit die zal worden geopend op de luchthaven van Abu Dhabi is schadelijk voor de concurrentie op de transatlantische luchtvaartmarkt. Dit zegt de Association of European Airlines (AEA).

De VS en de Verenigde Arabische Emiraten hebben eerder deze week een overeenkomst gesloten, waarbij passagiers die naar Amerika vliegen al op Abu Dhabi Airport alvast de grensformaliteiten kunnen afhandelen. Zij hoeven dus niet meer in de vaak lange wachtrijen te staan bij aankomst in de VS. Een dergelijke faciliteit is ook aanwezig op Shannon Airport in Ierland.

“De wachttijden voor Europese passagiers die worden gecontroleerd op explosieven en de grensformaliteiten moeten afhandelen met de Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP), hebben een onacceptabel hoog niveau bereikt,” aldus de AEA. “Gezien de voorgenomen budgettaire bezuinigingen en het schrappen van banen, is de verwachting dat dit in de toekomst nog erger wordt. Wij denken dat de Amerikaanse autoriteiten hun prioriteiten niet op een rijtje hebben. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe sommige maatschappijen en hun regeringen een voorkeursbehandeling krijgen, mits zij betalen voor de investering en de uitvoering.”

Volgens de AEA worden Europese airlines gedwongen om hun vluchtschema’s aan te passen om de piekuren bij de grens in de VS te vermijden, met negatieve gevolgen voor de connectiviteit, commerciële kansen en het gemak van de passagier. “De maatregel in Abu Dhabi heeft een verstorend effect op de geliberaliseerde EU-VS luchtvaartmarkt, dat de grootste ter wereld is en duidelijk voordelen biedt aan het bedrijfsleven, consumenten en de economie. AEA wil dat er constructieve discussies komen tussen de betrokken partijen om deze kwestie af te handelen en toekomstige conflicten te vermijden.”

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe grond-bond KLM i.o.

Nieuwe grond-bond KLM i.o.

12/08/2020

Een groep jonge KLM-employees aan de grond is bezig een nieuwe vakbond op te richten onder de naam UnifiedKLM. Mede-initiatiefnemer Jelle van Miltenburg zegt tegen Zakenreis dat veel personeel zich…

Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….