Home / Luchtvaart / VS: hulp airlines naar 75 mld

VS: hulp airlines naar 75 mld

VS: hulp airlines naar 75 mld

De Amerikaanse luchtvaart vraagt de regering in Washington nog eens om 25 miljard dollar subsidie om de corona-crisis te overleven. Het bedrag komt bovenop de 50 miljard dollar die de sector eerder dit jaar ontving.

In maart keurden het Witte Huis en het Congres een eerste steunpakket voor de luchtvaart goed van 25 miljard dollar subsidie en een zelfde bedrag aan zachte leningen (met een rente van bijna nul). De extra 25 miljard dollar moet nog worden goedgekeurd door het Congres.

Overheidshulp, aan het gehele bedrijfsleven in de VS, is een heet hangijzer in de lopende verkiezingsstrijd. Op dinsdag 3 november bepalen de Amerikanen of president Donald Trump een tweede termijn krijgt of Joe Biden hem opvolgt. Intussen heeft de Republikeinse president voor veel besluiten de stemmen van de Democraten nodig. De twee partijen kunnen het evenwel op veel punten niet eens worden, onder meer over de steun aan de luchtvaart.

Marktmechanisme
In de Verenigde Staten is ook kritiek op de bail-out voor de airlines. Sommige critici vinden dat de markt moet regeren en dat betekent dat menige carrier failliet zou gaan. Anderen wijzen erop dat de luchtvaartmaatschappijen in goede tijden geen reserves hebben aangelegd, maar hun winsten gebruikten om eigen aandelen terug te kopen, een strategie die goed was voor aandeelhouders.

Nicholas Calio (foto boven), de CEO van brancheorganisatie Airlines for America (A4A), ontkende in een recent vraaggesprek met AP dat de bedrijven de afgelopen jaren geen verstandig financieel beleid hebben gevoerd. “Op 1 maart 2020 beschikten alle leden van A4A over balansen als forten die een crisis drie keer zo erg als 9/11 konden weerstaan,” aldus Calio. Maar de corona-pandemie bleek van een nooit eerder vertoonde omvang.

Calio: “De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stonden er zeer goed voor. Nooit eerder vlogen er zoveel mensen. We hadden veel nieuwe vliegtuigen en technologie. We deden niets verkeerds. Totdat alles binnen drie weken werd weggevaagd. Niemand kon zoiets zien aankomen.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…