
Iran Air heeft Farzaneh Sharafbani benoemd tot CE, de eerste vrouw aan het hoofd van de luchtvaartmaatschappij. Aan haar de taak om de nationale carrier in de islamitische republiek te moderniseren, na jaren van stilstand.
Sharafbani (44) is afgestudeerd in de luchtvaarttechniek en zat al in de raad van bestuur van de staatsmaatschappij. Sinds de opheffing van de jarenlange buitenlandse boycot tegen de islamitische republiek Iran, in 2016, zijn veel bedrijven in Iran begonnen met een inhaalslag om verouderde techniek te vervangen door nieuwe producten, vooral uit het westen. Iran Air heeft bij de Europese vliegtuigbouwers Airbus en ATR inmiddels rond de honderd orders geplaatst.
De eerste nieuwe toestellen (A321’s en A330’s) zijn inmiddels in dienst genomen. Iran Air vliegt ook nog met A300’s, A310’s die dateren uit de jaren zeventig en tachtig. Naar verwachting zullen de oudere vliegtuigen onder leiding van Farzaneh Sharafbani snel worden uitgefaseerd.
Het enige probleem dat Iran en Iran Air nog hebben is de positie van de Verenigde Staten. President Donald Trump is tegen de versoepeling van de betrekkingen met Iran die zijn voorganger Obama in gang zette. In verkiezingstijd beloofde Trump de toenadering tot Iran te zullen terugdraaien. Dit betekent ook dat orders voor vliegtuigen bij het Amerikaanse Boeing lastig zijn.
Iran Air heeft tot nu toe geen enkele nieuwe Boeing besteld, een andere Iraanse carrier: Aseman Airlines wel. In april bestelde Aseman dertig vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX met een optie voor nog eens dertig van deze toestellen. Waarde: drie miljard dollar. Het is onwaarschijnlijk dat Trump de commerciële deals met Iran zal blokkeren, want het gaat om veel werk en opbrengsten voor de VS. Maar hoe de Amerikaanse president dit zal weten te rijmen met zijn anti-Iran-opstelling is de vraag.

