Home / Luchtvaart / Vrachtvluchten KLM, Philips met steun van de overheid

Vrachtvluchten KLM, Philips met steun van de overheid

Vrachtvluchten KLM, Philips met steun van de overheid

KLM begint een luchtbrug van vrachtvluchten naar China, in samenwerking met Philips en  financieel gesteund door de overheid. De airline zet twee pas afgedankte Boeing 747 combi’s in op de routes.

Doordat het passagiersverkeer sinds enkele weken grotendeels plat ligt als gevolg van de corona-pandemie – KLM opereert nu nog tien procent van de capaciteit – is ook de vracht sterk geraakt, want in normale tijden wordt heel veel commerciële lading vervoerd in de laadruimtes (belly’s) van de passagiersvliegtuigen.

“Tegelijkertijd is er juist door de crisis rondom corona een enorme behoefte om medische apparatuur en andere benodigdheden snel tussen de Verenigde Staten, Europa en China te kunnen vervoeren,” zegt KLM.

Luchtbrug vanaf 13 april
Het bedrijf heeft nu ‘de handen ineengeslagen’ met Philips en de Nederlandse overheid om hiervoor een ‘tijdelijke speciale vracht-luchtbrug’ te creëren tussen Nederland en China. “Ook van veel andere partijen komen er verzoeken binnen voor extra capaciteit.” De luchtbrug richting Azië begint op 13 april.

Vóór de corona-uitbraak zou een dergelijk contract een commerciële waarde hebben. Nu gaat het om pure hulpverlening, want hoewel KLM geen mededelingen heeft gedaan over de financiering, lijkt het erop dat de Nederlandse overheid de kosten voor de luchtbrug op zich zal nemen. De operatie zal zes tot acht weken duren.

Continue stroom
Het zorgt straks voor ‘een continue stroom van speciale vrachtcapaciteit’ zegt KLM. Er zal twee keer per week op Beijing worden gevlogen en drie keer per week op Shanghai. Hierdoor ontstaat 250 ton aan extra vrachtcapaciteit per richting per week.

De vrachtvluchten zullen opereren naast de bestaande vluchten van de  ‘skeleton dienstregeling’ die sinds 29 maart van kracht is, met twee keer naar Beijing en twee keer naar Shanghai per week, uitgevoerd met de Boeing 787 en Boeing 777-300ER.

Verder blijven de KLM &/Martinair full freighters ingezet worden op de Noord-Atlantische routes. Met Philips wordt zo ook een luchtbrug gecreëerd vanuit Amsterdam naar distributiepunten in de VS. De full freighters zullen ook op Zuid-Atlantische routes en op Afrika blijven vliegen, zegt KLM.

Nood een deugd
KLM maakt meteen van de nood een deugd door twee Boeing 747-combi’s in te zetten voor de luchtbrug. De toestellen, die voorheen in actieve dienst in het voorste gedeelte passagiers vervoerden, worden nu omgebouwd voor uitsluitend vracht.

De laatste Boeing 747’s van KLM werden onlangs vervroegd aan de kant gezet, omdat de vraag naar tickets was geïmplodeerd. Het zadelde KLM wel met een probleem op, want voor de piloten was nog geen plan bedacht – de Boeing 747’s zouden pas in 2021 uit de vloot verdwijnen. Met de luchtbrug kan nu een deel van die piloten tijdelijk toch weer aan de slag.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…