Home / Luchtvaart / Vrachtvluchten KLM, Philips met steun van de overheid

Vrachtvluchten KLM, Philips met steun van de overheid

Vrachtvluchten KLM, Philips met steun van de overheid

KLM begint een luchtbrug van vrachtvluchten naar China, in samenwerking met Philips en  financieel gesteund door de overheid. De airline zet twee pas afgedankte Boeing 747 combi’s in op de routes.

Doordat het passagiersverkeer sinds enkele weken grotendeels plat ligt als gevolg van de corona-pandemie – KLM opereert nu nog tien procent van de capaciteit – is ook de vracht sterk geraakt, want in normale tijden wordt heel veel commerciële lading vervoerd in de laadruimtes (belly’s) van de passagiersvliegtuigen.

“Tegelijkertijd is er juist door de crisis rondom corona een enorme behoefte om medische apparatuur en andere benodigdheden snel tussen de Verenigde Staten, Europa en China te kunnen vervoeren,” zegt KLM.

Luchtbrug vanaf 13 april
Het bedrijf heeft nu ‘de handen ineengeslagen’ met Philips en de Nederlandse overheid om hiervoor een ‘tijdelijke speciale vracht-luchtbrug’ te creëren tussen Nederland en China. “Ook van veel andere partijen komen er verzoeken binnen voor extra capaciteit.” De luchtbrug richting Azië begint op 13 april.

Vóór de corona-uitbraak zou een dergelijk contract een commerciële waarde hebben. Nu gaat het om pure hulpverlening, want hoewel KLM geen mededelingen heeft gedaan over de financiering, lijkt het erop dat de Nederlandse overheid de kosten voor de luchtbrug op zich zal nemen. De operatie zal zes tot acht weken duren.

Continue stroom
Het zorgt straks voor ‘een continue stroom van speciale vrachtcapaciteit’ zegt KLM. Er zal twee keer per week op Beijing worden gevlogen en drie keer per week op Shanghai. Hierdoor ontstaat 250 ton aan extra vrachtcapaciteit per richting per week.

De vrachtvluchten zullen opereren naast de bestaande vluchten van de  ‘skeleton dienstregeling’ die sinds 29 maart van kracht is, met twee keer naar Beijing en twee keer naar Shanghai per week, uitgevoerd met de Boeing 787 en Boeing 777-300ER.

Verder blijven de KLM &/Martinair full freighters ingezet worden op de Noord-Atlantische routes. Met Philips wordt zo ook een luchtbrug gecreëerd vanuit Amsterdam naar distributiepunten in de VS. De full freighters zullen ook op Zuid-Atlantische routes en op Afrika blijven vliegen, zegt KLM.

Nood een deugd
KLM maakt meteen van de nood een deugd door twee Boeing 747-combi’s in te zetten voor de luchtbrug. De toestellen, die voorheen in actieve dienst in het voorste gedeelte passagiers vervoerden, worden nu omgebouwd voor uitsluitend vracht.

De laatste Boeing 747’s van KLM werden onlangs vervroegd aan de kant gezet, omdat de vraag naar tickets was geïmplodeerd. Het zadelde KLM wel met een probleem op, want voor de piloten was nog geen plan bedacht – de Boeing 747’s zouden pas in 2021 uit de vloot verdwijnen. Met de luchtbrug kan nu een deel van die piloten tijdelijk toch weer aan de slag.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…