Home / Luchtvaart / VNC verliest zaak tegen KLM

VNC verliest zaak tegen KLM

VNC verliest zaak tegen KLM

De VNC heeft het kort geding tegen KLM over de ontslagregeling verloren. De cabinevakbond wilde ‘last-in first-out’ toepassen, maar de Rechtbank Amsterdam heeft dit verworpen.

Door de corona-crisis zit er bij KLM een ontslagronde aan te komen. Hoeveel mensen eruit moeten heeft de airline nog niet gezegd. VNC eiste van KLM de instelling van een ontslagcommissie op basis van last-in first-out (lifo). Toen KLM dat weigerde, stapte de bond naar de rechter.

Het kort geding diende op 26 juni en de uitspraak zou op 2 juli zijn, maar de voorzieningenrechter, A.J. Beukenhorst, was er al eerder uit en kwam dinsdag met zijn oordeel. Alle eisen van de VNC zijn afgewezen.

Afspiegeling
De redenatie van de rechtbank luidt dat lifo niet is geregeld in de cabine-cao, zoals KLM ook steeds heeft aangegeven. KLM wil de ontslagen regelen via een afspiegeling. Lifo is een onderwerp “dat de cao-partijen hebben laten liggen en waarover zij dus alsnog zullen moeten onderhandelen,” stelt de rechtbank in het vonnis.

“KLM heeft te kennen gegeven dat zij daarbij open staat voor afspraken die afwijken van het afspiegelingsbeginsel. FNV Cabine wil andere varianten van de selectiecriteria bespreken met KLM en streeft daarbij naar een maatwerkmethode om overtolligheid vast te stellen,” aldus de Rechtbank.

“KLM heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat zij bij toepassing van het lifo-principe meer mensen zal moeten ontslaan om dezelfde bezuiniging te bereiken en dat dit zal leiden tot een onevenwichtige samenstelling van het cabinepersoneel, omdat dan vooral de jongere werknemers op het laagste niveau voor ontslag in aanmerking komen.”

FNV
Omdat FNV Cabine eerder wel met KLM wilde praten over andere regelingen, behalve lifo wilde de VNC de collegabond aanvankelijk ook voor de rechter slepen. Maar nadat FNV een ultimatum van VNC naast zich neer had gelegd, liet VNC dit schieten.

In de uitspraak van dinsdag verwijst de Rechtbank ook naar de situatie bij de piloten van KLM. “De VNC heeft veel werk gemaakt van het feit dat bij de vliegers wel een ontslagcommissie is ingesteld en een ‘last-in first-out’ regeling zal worden toegepast, maar dat komt eenvoudig omdat de VNV (de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers) daarover direct in 2015 wél afspraken met KLM heeft weten te maken. Zo’n regeling is geen kwestie van gunnen, maar van onderhandelen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…