Home / Luchtvaart / VNC verliest zaak tegen KLM

VNC verliest zaak tegen KLM

VNC verliest zaak tegen KLM

VNC heeft dinsdag ook in hoger beroep haar rechtszaak tegen KLM verloren. De rechtbank in Amsterdam stelde dat de airline zich bij de lopende ontslagronde niet hoeft te houden aan last-in-first-out, zoals de vakbond van cabinepersoneel had geëist.

Het Gerechtshof Amsterdam constateert dat KLM door de coronacrisis “in zwaar weer” is geraakt. “Zij wordt door de Nederlandse overheid overeind gehouden met een steunpakket van miljarden euro’s.” KLM mag van de rechters het huidige reorganisatieplan uitvoeren, zonder te kijken naar de lengte van het dienstverband van het personeel, omdat dit eerder niet in cao’s is vastgelegd. KLM wil afspiegeling hanteren als norm: per afdeling wordt gekeken wie er zou moeten vertrekken.

VNC verloor haar zaak in juli al, maar ging toen in hoger beroep. De bond zegt dinsdag  “teleurgesteld” te zijn dat ook het beroep is afgewezen. “Wij beseffen dat het onderwerp gedwongen ontslag een zeer treurige aangelegenheid is, ongeacht welke ontslagmethodiek je toepast. De VNC beraadt zich momenteel op het vervolg van dit onderwerp,” aldus de bond.

Reorganisatie
KLM is bezig een grote reorganisatie door te voeren, waarbij duizenden arbeidsplaatsen verdwijnen. In eerste instantie ging het om 5.000 banen, via natuurlijk verloop en vrijwillig vertrek, maar maandag zei KLM dat er nog meer mensen uit zullen moeten en noemde daarbij het getal van 1.500. Daarom is de vrijwillige vertrekregeling opnieuw opengesteld.

Het aantal passagiers dat KLM momenteel vervoert is slechts een fractie van dat van vorig jaar. Door alle weer aangescherpte reisbeperkingen in Europa en andere werelddelen is passagiersvervoer zeer beperkt mogelijk. Afgaande op cijfers van Schiphol vervoert KLM momenteel maximaal 20 procent van het aantal reizigers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf ontvangt sinds maart loonsubsidie via NOW en heeft een steunpakket van 3,4 miljard euro aan leningen uit Den Haag gekregen.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…