Home / Luchtvaart / VNC verliest zaak tegen KLM

VNC verliest zaak tegen KLM

VNC verliest zaak tegen KLM

VNC heeft dinsdag ook in hoger beroep haar rechtszaak tegen KLM verloren. De rechtbank in Amsterdam stelde dat de airline zich bij de lopende ontslagronde niet hoeft te houden aan last-in-first-out, zoals de vakbond van cabinepersoneel had geëist.

Het Gerechtshof Amsterdam constateert dat KLM door de coronacrisis “in zwaar weer” is geraakt. “Zij wordt door de Nederlandse overheid overeind gehouden met een steunpakket van miljarden euro’s.” KLM mag van de rechters het huidige reorganisatieplan uitvoeren, zonder te kijken naar de lengte van het dienstverband van het personeel, omdat dit eerder niet in cao’s is vastgelegd. KLM wil afspiegeling hanteren als norm: per afdeling wordt gekeken wie er zou moeten vertrekken.

VNC verloor haar zaak in juli al, maar ging toen in hoger beroep. De bond zegt dinsdag  “teleurgesteld” te zijn dat ook het beroep is afgewezen. “Wij beseffen dat het onderwerp gedwongen ontslag een zeer treurige aangelegenheid is, ongeacht welke ontslagmethodiek je toepast. De VNC beraadt zich momenteel op het vervolg van dit onderwerp,” aldus de bond.

Reorganisatie
KLM is bezig een grote reorganisatie door te voeren, waarbij duizenden arbeidsplaatsen verdwijnen. In eerste instantie ging het om 5.000 banen, via natuurlijk verloop en vrijwillig vertrek, maar maandag zei KLM dat er nog meer mensen uit zullen moeten en noemde daarbij het getal van 1.500. Daarom is de vrijwillige vertrekregeling opnieuw opengesteld.

Het aantal passagiers dat KLM momenteel vervoert is slechts een fractie van dat van vorig jaar. Door alle weer aangescherpte reisbeperkingen in Europa en andere werelddelen is passagiersvervoer zeer beperkt mogelijk. Afgaande op cijfers van Schiphol vervoert KLM momenteel maximaal 20 procent van het aantal reizigers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf ontvangt sinds maart loonsubsidie via NOW en heeft een steunpakket van 3,4 miljard euro aan leningen uit Den Haag gekregen.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….