Home / Luchtvaart / VNC sluit akkoord met KLM

VNC sluit akkoord met KLM

VNC sluit akkoord met KLM

KLM en vakbond VNC hebben afgelopen nacht een akkoord gesloten over een nieuwe cabine-cao. Belangrijkste punten: opheffing van -1 CA en een loonsverhoging van 3,5 procent. FNV Cabine, die maandag wilde staken tegen -1 CA, komt hiermee buitenspel te staan.

Op haar site zegt de VNC dat er ‘lang en stevig’ is onderhandeld met KLM en dat heeft geleid tot een ‘gebalanceerd principe-akkoord’ over een nieuwe cao. Omdat de VNC verreweg de grootste is van de twee cabine-bonden kan KLM een cao afsluiten buiten de andere bond om.

De twee cabinebonden waren het oneens over de te volgen strategie tegen de -1 CA maatregel. Deze maatregel om met één cabinelid minder te vliegen op een deel van de long-haul vluchten, werd veertien maanden geleden doorgevoerd.

De onderhandelingen voor een nieuwe cabine-cao liepen eind vorig jaar stuk omdat de KLM-directie niet bereid bleek de -1 CA maatregel terug te draaien. FNV kondigde daarop aan op 8 januari te zullen staken, VNC ging daarentegen in op het aanbod van KLM om ‘informeel’ verder te praten en dat heeft succes gehad.

Lang onderhandelen
VNC laat weten dat er afspraken zijn gemaakt over (het behoud van) functies en het daarbij behorende carrière-, doorstroom- en salarisperspectief en werkgelegenheid voor al het cabinepersoneel. Het uitgangspunt van de samenstelling van de cabinebemanning is ‘de werkbaarheid’ aan boord.

In een reactie op het gesloten akkoord tussen VNC en KLM zegt Birte Nelen van FNV Luchtvaart: ‘Het is duidelijk dat de op handen zijnde 24-uurs staking flink wat druk op de ketel heeft gezet. De cao is al verlopen sinds april 2016 en nu is KLM blijkbaar opeens wel bereid geweest om een akkoord te sluiten.’

FNV Luchtvaart gaat de inhoud van het akkoord ‘bestuderen’ en samen met haar ‘actiecomité’ een beoordeling maken. Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de staking gewoon door, zegt Nelen. ‘We komen uiterlijk zondagochtend met een inhoudelijke beoordeling van het akkoord. Dan wordt ook besloten of de staking wel of niet wordt opgeschort.’

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zakenreiziger vaker in OV

Zakenreiziger vaker in OV

19/07/2018

Nederlandse zakenreizigers kiezen voor binnenlandse reizen in toenemende mate het openbaar vervoer. Dit constateert MultiTankcard (MTc), aanbieder van mobiliteitspassen. ‘Naast de leaseauto zijn ook de (deel-) fiets, taxi en openbaar…