Home / Luchtvaart / VNC maant nu ook FNV 

VNC maant nu ook FNV 

VNC maant nu ook FNV 

VNC wil dat FNV het principe ‘last in first out’ steunt bij een ontslagronde van KLM. Als FNV dit uiterlijk 18 juni om 13.00 uur niet toezegt, sleept VNC de collegabond voor de rechter. Tegen KLM loopt al een juridische procedure van VNC, die op 26 juni dient.

Vorige week bleek dat de twee cabinebonden VNC en FNV Cabine het onderling niet eens zijn over de ontslagen die naar alle waarschijnlijkheid bij KLM zullen vallen, als gevolg van de corona-crisis. VNC wil per se vasthouden aan lifo: last in first out, zoals vastgelegd in artikel 4.3.3 van de cao.

De directie van KLM stuurt daarentegen aan op wettelijke afspiegeling: in elke functie zou een deel van het personeel per leeftijdscategorie moeten afvloeien. KLM geeft aan dat zij met de cabinebonden een afwijkende methode wil afspreken en sluit daarbij lifo uit.

FNV Cabine heeft in besprekingen met de KLM-directie aangegeven dat het huidige cao-artikel juridisch niet valide is. FNV Cabine zegt daarom bereid te zijn met KLM te zoeken naar een ‘alternatieve selectiemethodiek’ met ‘breder draagvlak’ onder het cabinekorps dan lifo.

Onbespreekbaar
Iets anders van lifo is voor VNC, de grootste van de twee cabinebonden, evenwel onbespreekbaar. In een brief van Chris van Elswijk (op de foto, rechts), de voorzitter van de KLM-sectie VNC, aan bestuurder Birte Nelen van FNV eist hij nu ‘duidelijkheid.’ Van Elswijk wil dat FNV Cabine onverkort vasthoudt aan lifo, zo niet dan ontmoeten de twee bonden elkaar in de rechtbank.

FNV Cabine zegt in een reactie zich ‘overvallen’ te voelen door de stellingname van VNC. “Deze stap van onze collegabond heeft ons verrast. VNC is bekend met onze juridische analyse en insteek. In onze brief aan VNC hebben wij deze nogmaals vermeld, met de oproep om de juridische procedure te staken,” zegt FNV.

De bond vervolgt: “Wij willen als cabinebonden elkaar juist versterken. In deze ongekende crisis ligt onze prioriteit bij baanbehoud en bij het creëren van vangnetten. Een juridische procedure leidt tot ongewenste vertragingen voor alle partijen. Dit is niet in het belang van het korps, dat door beide bonden wordt vertegenwoordigd.”

Baanbehoud
VNC zegt zelf: “Het allerbelangrijkste waar we nu voor staan is baanbehoud en proberen om liefst iedereen of in ieder geval zoveel mogelijk collega’s aan boord te houden. We willen daarmee verder aan de slag en blijven daarom in overleg met KLM en FNV Cabine om dit uitgangspunt te waarborgen.”

“Dat we een geschil hebben over de ontslagmethodiek maakt niet dat wij geen overleg meer kunnen voeren over de maatregelen om gedwongen ontslagen te voorkomen, en over maatregelen om eventuele ontslagen te verzachten. Als professionals moet dit gesprek ook met een meningsverschil kunnen worden gevoerd”, aldus de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…