Home / Luchtvaart / VLM probeert het opnieuw, met één route naar Londen

VLM probeert het opnieuw, met één route naar Londen

VLM probeert het opnieuw, met één route naar Londen

VLM Airlines, sinds juni 2016 niet meer operationeel, hervat op 27 oktober haar vluchten, met één route: tussen Antwerpen en Londen City Airport.

De Vlaamse Luchtvaart Maatschappij VLM kent momenteel een gecompliceerde organisatie, verdeeld over verscheidene landen. De Nederlandse investeringsmaatschappij SHS Aviation (60 procent) en Canadese investeerders (40 procent) zijn de eigenaars. Hun dochteronderneming heet SHS Antwerp Aviation. De vloot van zeven Fokker 50’s staat geregistreerd in België en heeft een Belgische bemanning. De vliegvergunning (AOC) is uitgegeven door Slovenië.

Over SHS Aviation is verder weinig bekend. Sinds de oprichting vorig jaar is er sprake van Chinese geldschieters die achter het bedrijf zouden zitten, maar wie dat zijn is niet duidelijk. Ook de naam van de Nederlandse ondernemer Harm Prins is in verband gebracht met SHS – welke rol hij speelt is onduidelijk. Een eigen website van SHS is niet te vinden.

Holland Exel
Prins was begin deze eeuw samen met Erik de Vlieger betrokken bij de overname van Air Holland (2003) die zij omvormden tot Holland Exel. Daar liep het niet goed mee af, twee jaar later ging de airline failliet. De ondernemingskamer oordeelde later dat de twee bestuurders er een potje van hadden gemaakt. De namen van Prins en De Vlieger werden voorts lange tijd genoemd rond een afpersingszaak in de Amsterdamse horeca – hierin kregen beiden naderhand vrijspraak.

VLM was in de jaren negentig juist een succesvolle regionale maatschappij. Op Londen City was de carrier enige jaren de grootste, onder meer met vluchten naar Amsterdam. Na de verkoop in 2007 door eigenaar Jaap Rosen Jacobson, aan Air France-KLM, ging het snel bergafwaarts met VLM.

De beoogde integratie met CityJet, een andere dochter van de Frans-Nederlandse onderneming, mislukte volkomen en Air France-KLM verkocht CityJet/VLM weer. Een management buyout bij VLM in 2014 liep binnen anderhalf jaar spaak.

Het huidige VLM verzorgt enkele vluchten vanuit Maribor, een piepkleine airport in het noordoosten van Slovenië. Volgens berichten zouden er plannen bestaan om eveneeens langere vluchten uit te voeren. In dat geval moet de carrier wel eerst beschikken over grotere vliegtuigen en die heeft zij nu niet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Deel Zaventem te koop

Deel Zaventem te koop

24/04/2018

De Australische financiële groep Macquarie wil haar belang van 36 procent in Brussels Airport verkopen. Chinese investeerders zouden interesse hebben om de aandelen in de goedlopende luchthaven over te nemen….

Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

23/04/2018

Personeel bij Air France staakt vandaag en morgen voor de zoveelste keer in korte tijd. Hoewel lang niet iedereen meedoet heeft de airline een kwart van alle vluchten moeten schrappen….

Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

20/04/2018

CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM laat in een referendum het personeel een uitspraak doen over zijn plan voor een langzame loonsverhoging. Als een meerderheid tegen is, stapt hij op….

RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

20/04/2018

RAI Amsterdam wil de banden met andere evenementen- en beurslocaties in Amsterdam stevig aanhalen. De beurs- en congresgigant wil zo meer ruimte creëren voor evenementen, nu uitbreiding van het eigen…