Home / Luchtvaart / VLM alweer op haar retour

VLM alweer op haar retour

VLM alweer op haar retour

VLM krimpt haar routenetwerk sterk in. Van de acht bestemmingen vanaf Antwerpen blijven er twee over. De Belgische carrier zegt dat het aantal boekingen in de zakelijke markt tegenvalt en wil zich daarom meer op chartervervoer richten.

‘SHS Aviation, het moederbedrijf van VLM, heeft beslist om zijn activiteiten op de lijnvluchtenmarkt tijdelijk terug te schroeven,’ zegt VLM in een verklaring. Alleen Londen City en Zürich blijven over van het netwerk van VLM vanaf Antwerpen Airport. De verbindingen naar Aberdeen, Birmingham, Keulen-Bonn, Maribor, München en Rostock worden ‘in de loop van de komende weken’ stopgezet, terwijl er ‘uitstel’ is voor de geplande routes van Antwerpen en Oostende-Brugge naar Manchester. VLM wil zich nu focussen op op private, charter- en ACMI-vluchten (wet lease).

Achtbaan
Het 25-jarig bestaan van de Vlaamse Luchttransportmaatschappij VLM is verlopen als een rit in de achtbaan, met overnames, een faillissement en doorstarts. Nadat VLM in mei 2016 op de fles ging, kwam er later dat jaar toch weer een nieuw begin, met SHS Aviation als eigenaar.

SHS is een schimmige onderneming, zonder website, gevestigd in Rotterdam. Zestig procent van de aandelen zou in handen zijn van Nederlandse investeerders en veertig procent van Canadese zakenlieden, maar er is ook een link naar China.

Op de site van de Kamer van Koophandel valt te zien dat het bij KvK de afgelopen jaren een komen en gaan was van bestuurders die, afgaande op hun namen, afkomstig zijn uit deze drie landen. Vorig jaar lanceerde VLM ook een plan om vluchten uit te voeren naar China, maar dat is tot nu toe niets geworden. VLM vliegt op een licentie (AOC) uit Slovenië.

Succes
VLM was in de jaren negentig een succesvolle regionale maatschappij. Op Londen City was de carrier enige jaren de grootste, onder meer met vluchten naar Amsterdam. Na de verkoop in 2007 door eigenaar Jaap Rosen Jacobson, aan Air France-KLM, ging het snel bergafwaarts. Het plan van Air France om VLM te laten fuseren met een andere dochter, CityJet, mislukte volkomen.

VLM was tussen 2014 en 2016 weer zelfstandig, na een management buy-out, maar ook dat ging mis en eindigde in faillissement.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…