Home / Luchtvaart / Vliegverbod VS of toch niet?

Vliegverbod VS of toch niet?

Vliegverbod VS of toch niet?

Zowel KLM, Air France als Lufthansa hebben donderdag aan het eind van de dag meegedeeld dat ze de komende tijd naar een aantal bestemmingen in de Verenigde Staten zullen blijven vliegen, ondanks het door president Trump afgekondigde vliegverbod.

Het lijkt erop dat de airlines een deel van hun netwerk willen handhaven. Europese burgers zullen ze niet kunnen vervoeren, want die worden de VS niet binnengelaten, maar Amerikanen die van te voren zijn gescreend en virusvrij zijn, mogen wel reizen. KLM en andere airlines rekenen er ook op dat in de VS aanwezige Europeanen terug willen reizen.

KLM zegt per dag te bekijken of er aanpassingen en ‘operationele maatregelen’ getroffen dienen te worden. “Zoals het er nu (12 maart 2020) voorstaat, houdt KLM het netwerk naar bestemmingen in de VS, waar passagiers gescreend kunnen worden, de komende twee weken zo veel mogelijk in stand, ook om klanten de mogelijkheid te geven om naar huis te reizen,” schrijft KLM donderdagavond.

Lufthansa
De Lufthansa Group zegt in een verklaring na 14 maart te zullen blijven vliegen van Frankfurt naar Chicago en Newark (Lufthansa), van Zürich naar Chicago en Newark (Swiss), van Wenen naar Chicago (Austrian) en van Brussel naar Washington (Brussels Airlines).

“Dit betekent dat er in ieder geval enkele luchtvaartverbindingen van kracht zullen blijven tussen de Verenigde Staten en Europa. Passagiers kunnen alle bestemmingen binnen de Verenigde Staten nog altijd bereiken via de hubs in de VS en aansluitende vluchten die worden uitgevoerd door partnermaatschappij United Airlines,” aldus Lufthansa.

Air France
Air France laat weten tussen 14 en 28 maart ‘van plan te zijn’ vanuit Parijs te blijven vliegen op Atlanta, Chicago, Detroit, Los Angeles, New York JFK, San Francisco en Washington. De Franse carrier zegt nog ‘duidelijkheid’ te willen verkrijgen over services naar Miami, Boston en Houston. Air France zegt verder nog te werken aan een plan om samen met partners KLM, Delta Air Lines en Virgin Atlantic ook na 28 maart op de VS te blijven vliegen.

In de maatregel die president Trump van woensdag op donderdag afkondigde leek het er aanvankelijk op dat alle vluchten vanuit de Europese Schengenlanden tussen 14 maart en 14 april verboden zouden zijn.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…

Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…