Home / Luchtvaart / Vliegverbod uit de UK

Vliegverbod uit de UK

Vliegverbod uit de UK

Sinds zondagmorgen vroeg geldt er een vliegverbod voor alle passagiersverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, tot 1 januari 2021, nadat rond Londen een nieuwe stam van het coronavirus is ontdekt die veel besmettelijker is. Vluchten naar de UK mogen nog wel.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen zondag: “Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.”

De nieuwe coronastam is volgens Britse onderzoekers 70 procent besmettelijker dan de eerste, al lijken degenen die de variant oplopen geen hogere kans op overlijden te hebben dan bij het ‘originele’ corona.

Alarm
De drie bewindslieden verwijzen naar een nieuw alarm dat in de UK is afgegeven. “De Britse regering heeft heden een verzwaring van het maatregelenpakket ten behoeve van de bestrijding van Covid-19 aangekondigd voor de regio’s Londen, het Zuidoosten en het Oosten van het Verenigd Koninkrijk. Deze maatregelen zijn aangekondigd naar aanleiding van een variant van het Covid-19 virus die zich sneller lijkt te verspreiden dan de tot heden bekende varianten van het virus.”

De regering in Den Haag heeft daarom het luchtruim naar de UK gesloten. Op nederlandwereldwijd.nl schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken: “Om de snelle verspreiding van deze besmettelijke variant van het Covid-19 virus in Nederland te voorkomen, is door de Nederlandse overheid besloten om een vliegverbod in te stellen voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Dit gaat in op 20 december om 05:00 plaatselijke tijd (06:00 uur Nederlandse tijd) en geldt tot 1 januari 2021. Reizen per auto, boot en trein zijn nog wel mogelijk, maar worden afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk of om terug te keren naar Nederland. Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is. Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.”

Londen was grootste bestemming
Londen was vóór corona verreweg de grootste bestemming, met de meeste vervoerde passagiers, van en naar Schiphol. Ook Manchester stond in de top tien. Het virus heeft sinds afgelopen voorjaar het meeste verkeer weggevaagd. Sinds 16 december bestempelt de Nederlandse regering de hele wereld als ‘oranje,’ dat wil zeggen: alleen reizen als het noodzakelijk is.

Voor de UK komt daar nu een stap bovenop, met een vliegverbod. Wie alsnog wil reizen naar of vanuit Groot-Brittannië moet tot en met 31 december over land of zee. Vrachtvluchten mogen nog wel doorgang vinden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…