Home / Luchtvaart / Vliegverbod uit de UK

Vliegverbod uit de UK

Vliegverbod uit de UK

Sinds zondagmorgen vroeg geldt er een vliegverbod voor alle passagiersverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, tot 1 januari 2021, nadat rond Londen een nieuwe stam van het coronavirus is ontdekt die veel besmettelijker is. Vluchten naar de UK mogen nog wel.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen zondag: “Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.”

De nieuwe coronastam is volgens Britse onderzoekers 70 procent besmettelijker dan de eerste, al lijken degenen die de variant oplopen geen hogere kans op overlijden te hebben dan bij het ‘originele’ corona.

Alarm
De drie bewindslieden verwijzen naar een nieuw alarm dat in de UK is afgegeven. “De Britse regering heeft heden een verzwaring van het maatregelenpakket ten behoeve van de bestrijding van Covid-19 aangekondigd voor de regio’s Londen, het Zuidoosten en het Oosten van het Verenigd Koninkrijk. Deze maatregelen zijn aangekondigd naar aanleiding van een variant van het Covid-19 virus die zich sneller lijkt te verspreiden dan de tot heden bekende varianten van het virus.”

De regering in Den Haag heeft daarom het luchtruim naar de UK gesloten. Op nederlandwereldwijd.nl schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken: “Om de snelle verspreiding van deze besmettelijke variant van het Covid-19 virus in Nederland te voorkomen, is door de Nederlandse overheid besloten om een vliegverbod in te stellen voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Dit gaat in op 20 december om 05:00 plaatselijke tijd (06:00 uur Nederlandse tijd) en geldt tot 1 januari 2021. Reizen per auto, boot en trein zijn nog wel mogelijk, maar worden afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk of om terug te keren naar Nederland. Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is. Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.”

Londen was grootste bestemming
Londen was vóór corona verreweg de grootste bestemming, met de meeste vervoerde passagiers, van en naar Schiphol. Ook Manchester stond in de top tien. Het virus heeft sinds afgelopen voorjaar het meeste verkeer weggevaagd. Sinds 16 december bestempelt de Nederlandse regering de hele wereld als ‘oranje,’ dat wil zeggen: alleen reizen als het noodzakelijk is.

Voor de UK komt daar nu een stap bovenop, met een vliegverbod. Wie alsnog wil reizen naar of vanuit Groot-Brittannië moet tot en met 31 december over land of zee. Vrachtvluchten mogen nog wel doorgang vinden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…